Uppskuren pizza toppad med kött, lingon och svensk ost.

Vad sägs om en kött- och bärpizza toppad med svensk ost? Foto: Landsbygdsnätverket.

#SvenskOstPåPizzan

Många konsumenter i Sverige är beredda att betala extra för att få svensk ost på sin pizza. Det visar en kundundersökning som Landsbygdsnätverket har genomfört. För att få mer ljus på frågan startar de nu kampanjen #SvenskOstPåPizzan lagom till internationella pizzadagen den 1 januari.

Genom att äta mer svenskt bidrar vi till ett öppet landskap med fina betesmarker och vi blir mindre beroende av importerad mat. Samtidigt stärker vi företag och jobb i landsbygder och kan njuta av säker mat från friska djur.

– Osten är jätteviktig för svenska mjölkbönder och en av nycklarna för att säkra en bättre lönsamhet i det svenska lantbruket. Lönsamma företag är en nödvändighet om vi i Sverige ska kunna förbättra vår försörjningsförmåga för livsmedel. Och mervärdena som vi får på köpet är många: djurvälfärd, jobb, trygg och säker mat och levande landsbygder, säger Anna Hedberg på Landsbygdsnätverket.

Visste du att:

  • Vi äter en halv miljon pizzor varje dag i Sverige.
  • Det går åt 10 liter mjölk till 1 kg ost.
  • Om du ber om svensk ost på pizzan bidrar du till en stärkt matproduktion, öppna landskap, minskad antibiotikaanvändning och fler jobb i våra landsbygder.
  • Den mesta osten som används på pizzan är importerad.
  • Det används 14 miljoner kg ost per år på landets pizzerior.

Läs mer om kampanjen #SvenskOstPåPizzan hos Landsbygdsnätverket. Länk till annan webbplats.