Flaskor i glas som ligger ner på ett bord fyllda med olika juicer.

Från 1 januari 2023 kommer de allra flesta drycker i förpackning att ingå i retursystemet. Foto: Mostphotos.

Vad är egentligen en dryck?

Det är en fråga där svaret är uppenbart tills man börjar tänka efter. Är det egentligen någon skillnad på nyponsoppa och nypondryck? Om nyponsoppa är en dryck är då även morotsoppa en dryck?

Idag finns krav på att alla konsumtionsfärdiga drycker i plastflaska eller metallburk ska gå att panta för att få säljas i Sverige. Vid årsskiftet kommer nya regler som säger att alla drycker ska omfattas av kravet, alltså inte bara konsumtionsfärdiga drycker. Syftet med ändringen är att fler förpackningar ska gå att panta.

Det innebär en stor miljönytta om en hög andel av förpackningsmaterial kan återvinnas. När vi pantar våra flaskor och burkar så återanvänds materialet till nya flaskor och burkar. Under 2021 pantades 88,2 procent av plastflaskorna och metallburkarna som såldes i Sverige.

Drycker som huvudsakligen består av grönsaks-, frukt- eller bärjuice är undantagna kraven idag, men även det ändras vid årsskiftet. Plastflaskor eller metallburkar som innehåller juice, shots och must ska också gå att panta.

För att underlätta för de som säljer drycker i plast- eller metallförpackning har Jordbruksverket tagit fram en vägledning om vilka drycker som ska, och vilka som inte behöver, vara anslutna till retursystemet.

Drycker som är konsumtionsfärdiga är drycker. Här räknar vi in nyponsoppan, men inte morotsoppan som vanligtvis värms innan den äts. Nytt är att saft och juicekoncentrat anses vara dryck.

Produkter som framför allt är smaksättare är däremot inte drycker, som exempelvis drinkmix, shotmix, kaffesyrup, tabasco och liknande. En dryck måste också vara flytande, så kaffe, te, choklad eller soppa i pulverform är inte dryck. För att vara en dryck måste produkten också vara avsedd att drickas. En dricksoppa är därmed en dryck medan kokosmjölk eller citronjuice som främst används till matlagning inte räknas som drycker.

Klart som korvspad, eller hur?

/Heléne Ström
Sakkunnig i retursystem på Jordbruksverket