Skrädmjöl.

Skrädmjöl. Foto: Malena Bathurst

Skräddrömmar och nävgröt

Det värmländska skrädmjölet görs på havrekärnor som rostas och mals enligt gamla traditioner. Nu har det fått kvalitetsstämpeln Skyddad Geografisk Beteckning av EU.

Beteckningen SGB innebär att produkten fått ett erkännande om att ha särskilda kvaliteter och egenskaper som till största del är kopplade till den geografiska plats där den tillverkas.

Vad är Värmländskt skrädmjöl?

Värmländskt skrädmjöl är mjöl från rostade havrekärnor. För att det ska få heta värmländskt skrädmjöl ska havren odlas, skalas och rostas och malas i just Värmland. Skrädmjölet har en stark tradition i Värmland och är en viktig del av landskapets kulturhistoria. Det kom troligen till Värmland med finska nybyggare redan på 1500-talet. Selma Lagerlöf var en av entreprenörerna som producerade och sålde värmländskt skrädmjöl benämnt ”Mårbacka Havrekraft” runt om i Sverige och även på export till USA.

Skrädmjölet har en ljusgul nyans. Smaken är nötig och fyllig med en rostad nyans och en lång behaglig eftersmak. Havre är ett av vårt mest näringsrika sädesslag och mjölet är rikt på proteiner, fibrer, vitaminer och mineraler.

En unik produkt

– Det är skalningen och rostningen som är unik för skrädmjölet och ger det sin speciella smak, berättar Margareta Edsgård, som är en av nyckelpersonerna som bidragit till skrädmjölets ansökan om geografisk EU-beteckning.

Margareta har bland annat arbetat i Nifa, som är en branschförening för värmländska livsmedelsföretag. Hon var också med och bildade den ideella föreningen Värmländskt skrädmjöl som står bakom ansökan om den skyddade EU-beteckningen. Dessutom har Margareta skrivit boken ”Skrädmjöl: Det värmländska mjölet”.

– Jag hoppas att beteckningen skapar ett ökat intresse för skrädmjölet runtom i Sverige, och att det även har en positiv inverkan på jordbruket och besöksnäringen i Värmland, fortsätter Margareta.

Många användningsområden

Nävgröten är kanske det mest kända användningsområdet för skrädmjöl. Men mjölet börjar bli populärt och det finns många moderna recept, allt från tekakor till drömmar. Det finns även öl som görs på de rostade skalen av havren.

– Det är ett användbart mjöl, som tillför mycket både smakmässigt och näringsmässigt, säger Margareta Edsgård. Det går att använda till småkakor och tunna bröd som inte behöver jäsa. Du kan ha det i våfflor, pannkakor och pajdeg eller i müsli. Det går också att byta ut en del av vetemjölet i matbröd mot skrädmjöl.