Julmust i glas

Julmust i glas. Mostphotos/Maria Groth red

Julmusten - ett stycke dryckeshistoria

I år firar julmusten 110 år och läskedrycken har en given plats under julfirandet i Sverige. Och trots att julmusten bara dricks under en begränsad tid så konsumerar vi hela 40-50 miljoner liter varje år.

Det som är så speciellt med julmusten är att 98 procent av all julmust som säljs i butikerna tillverkas av en läskessens framställd på AB Roberts i Örebro. De olika varumärkena tillsätter därefter olika mängd vatten, socker och kolsyra för att producera just sin julmust.

Julmustens historia

Läskefabrikören och nykteristen Robert Roberts skickade i början av 1900-talet sin son Harry till Tyskland för att studera kemi. I Berlin skapade Harry sin egen samling av recept. Efter många års laborerande med en mängd naturliga extrakt skapades den smakfulla essensen som liknade svagdricka till utseendet. De första åren kallades julmusten för julöl och lanserades som ett alkoholfritt alternativ till öl och sprit.

Så småningom bytte julölen namn och blev julmust. Det blev en framgångsfaktor för julmusten att den kunde klassas som läskedryck istället för maltdryck. Den kom då att klassas med en lägre skatt. Det nya namnet passade även för en bredare målgrupp. 1931 gjordes reklam för julmust i tidningen Bryggeri-Tidning med texten: ”Speciell jul-dryck, mörk, fyllig. Välsmakande. Väl humlad”.

Julmusten - en succé

Hemligheten bakom framgången är receptet till essensen. Det är endast ett fåtal personer som vet om det hemliga receptet. Essensen som tillverkas levereras på dunk eller med tankbil till de bryggerier som blandar must till försäljning. Den hemliga blandningen består åtminstone av humle och malt. Förutom dessa två smaker innehåller essensen ett trettiotal naturliga och konstgjorda aromer samt kryddextrakt. Som sagt, succén bakom drycken är just det, en hemlighet.

Källor: