Löjromstoast

Löjromstoast Foto: Michael Hoffman/Mostphotos

Kalix Löjrom – en hyllad unik delikatess

Kalix Löjrom blev för tio år sedan Sveriges första svenska livsmedel att skyddas enligt EU:s ursprungsmärkning Skyddad ursprungsbeteckning (SUB). Det är den starkaste skyddsgraden som går att få. Den specifika löjromen firas särskilt i Kalix och dessutom satsar Kalix kommun på att utveckla regionen och destinationen utifrån den skyddade beteckningen.

Kalix kommun har fått finansiering ur Landsbygdsprogrammet för att utveckla arbetet kring Kalix Löjrom till att bli en drivkraft för utveckling av den lokala marknaden och som turistdestination. Erfarenheterna, slutsatserna och rekommendationerna ska sedan kunna appliceras på fler platser som vill utveckla en lokal specialitet kopplat till platsen.

- Det handlar om att utveckla den lokala besöksnäringen med hjälp av Kalix Löjrom så att besökare kommer hit, istället för att i stort sett all löjrom som produceras i Kalix försvinner ut, säger Åsa Andersson Ulvede, projektledare.

Det starka varumärket som en ursprungsskyddad produkt har ska på så sätt bidra mer till att generera inkomster och lönsamhet för fler näringar i en region än bara själva producenterna.

- Syftet är att använda ursprungsskyddet, alltså den skyddade EU-beteckningen, för att hitta affärsmöjligheter utifrån kvalitetsprodukten i regionen och för att utveckla området som turistdestination, säger Tobias Kreuzpointner, samordnare på Jordbruksverket.

Upplev och inspireras av Kalix Löjrom via Kalix kommuns hemsida. Välkommen att uppleva Kalix Löjrom! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Kalix löjrom Länk till annan webbplats. på Swedish Laplands hemsida.

Titta på Swedish Laplands film Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om Kalix löjrom.