Svensk stek- och eldost.

Stort intresse för svensk stek- och eldost. Foto: Mostphotos.

Hett med svensk stekost

Ett ökat intresse för ost och en tilltagande klimatmedvetenhet gjorde att svensk stekost och eldost fick ett riktigt uppsving förra sommaren. Konsumenternas ökade efterfrågan matchades upp av en imponerande mångfald av tillverkare och produkter. Allt talar för att trenden fortsätter även i år.

Som ett alternativ till kött har allt fler börjat lägga halloumi på grillen eller i stekjärnet på spisen. De senaste åren har importen av halloumi från Cypern till Sverige legat på flera tusen ton per år. Det ökade intresset för ost är en möjlighet som svenska mejerister också tagit vara på.

– Vi har haft tur. Redan 2018 sålde svenska gårdsmejerister stekost i stora mängder. Då varumärkesskyddade vi namnet eldost för produkten. När det sedan blev tal om ”halloumiskam” förra sommaren och det började ringa från butiker i hela landet var vi redan lite förberedda. Men vi hade ändå inte väntat oss att det skulle bli så här stort, säger Linda Elvingson från Sveriges Gårdsmejerister.

Råd i köttguide förändrade konsumtionen

Diskussionen om stekost tog ny fart när Världsnaturfonden, WWF, lanserade sin uppdaterade köttguide. I den klassas inte bara kött utan även andra produkter utifrån kriterierna klimat, biologisk mångfald, bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika. Köttet och de andra produkterna får sedan betygen grönt, gult eller rött ljus. Flera ostar från utlandet som fransk chevré, italiensk mozzarella, grekisk feta och så just cypriotisk halloumi fick rött ljus. Det innebär att osten har hög påverkan på planeten och att det ska ställas högre krav på varan alternativt undvika den. Däremot stod sig de svenska ostarna bra.

– Man har makt som konsument. Man väljer maten med huvudet. Har man bara informationen så kan man välja det som är hållbart och gynnar vårt klimat i längden, säger Sofia Ågren på Eldrimner, nationellt resurscenter för mathantverk.

Störst på Mat-SM

Även i producentledet är intresset för den inhemska stek- eller eldosten stort. Det visade sig inte minst när Eldrimner arrangerade Mat-SM 2019. Klassen med stekost lockade hela 23 tävlande, vilket gjorde den till tävlingens största av samtliga kategorier.

– Vi fick kalla in en extrajury, men det gick bra. Det som verkligen är roligt är att kvaliteten höjs hela tiden. Den blir bättre och bättre. Tidigare år har vissa ostar släppt vätska när de steks, men så är det inte längre, säger Sofia Ågren.

Eldost – ett skyddat varumärke

Som medlem i Sveriges gårdsmejerister får man rätt att använda namnet eldost. Namnet garanterar att osten endast tillverkas av svensk mjölk från ko, get, får eller buffel och att all ystning sker hantverksmässigt enligt ett gemensamt tillvägagångssätt.

Daniel Lund på Rössbo Övra Gårdsmejeri ser ljust på eldostens framtid. Och produkten i sig har även sina praktiska fördelar.

– Det är en tacksam produkt. Mycket annat jag gör ska ligga i ett och ett halvt år. Den här kan jag ysta på måndag, packa på tisdag och sälja på onsdag. Så det är skönt som småskalig producent att ha den här typen av produkt också, säger Daniel Lund.

Källor:

http://sverigesgardsmejerister.se/ Länk till annan webbplats.

https://www.eldrimner.com/evenemang/50350.sm_i_mathantverk_2020.html Länk till annan webbplats.

https://www.wwf.se/dokument/wwf-ko-ttguiden-2019/ Länk till annan webbplats.