Smaka Sverige
Raggmunk.

Raggmunk - perfekt mat i pandemitider. Foto: Pixabay.

Publicerades

Matkultur i pandemitid

Vi drabbas av pandemin, eller farsoten som man sa förr, på olika sätt. Många av oss lever nu isolerade liv eller har begränsat sina sociala kontakter. För en del betyder det här tillståndet som coronaviruset skapat att man har mycket tid att vara hemma och laga god mat på. Matlagningen blir en del av hur livet kan förgyllas och bli mer uthärdligt i dessa märkliga tider.

Pandemin har även dragit med sig andra påföljder som ökad arbetslöshet och en hård belastning på personalen inom vård och omsorg. Det har också blivit uppenbart hur sårbara vi är när det gäller livsmedelsförsörjning och hur beroende vi är av vår omvärld, allt från att träffa grannarna till internationell handel. För 150 år sedan var inte beroendet av omvärlden lika stort. Jordbruket hade ändå svårt att försörja en växande befolkning och fram på vårkanten var det ofta tomt i matförråden och svälten stod för dörren.

Ett sätt att fördriva dagarna på i dessa tider är att förkovra sig i Matkult.se. Matkult.se är en digital kunskapsbank om traditionell svensk matkultur som drivs av myndigheten Institutet för språk och folkminnen, Isof, och är en del av regeringsuppdraget Traditionell småskalig matkultur. Maltkult.se är tillsammans med Smakasverige.se två kommunikationsplattformar som kompletterar varandra. Smakasverige.se samlar kunskap om svensk mat och dryck för att skapa ett hållbart och innovativt matsverige. På Matkult.se finns historik, berättelser och recept om såväl nödmat som festmat från åren 1850-1950.

Nödmat med potatis i fokus

I livsmedelsbutikerna har en del hyllor gapat tomma. Många har i panik bunkrat torrvaror som pasta och konserver. Även potatis vill många ha ett förråd av. Potatisen har, sedan den började odlas i landet i slutet av 1700-talet, räddat många från svält. Hos Matkult finns ett stort antal recept på olika potatisrätter och potatisbröd. Där finns även beskrivning på hur man gör potatismjöl och förstås mycket historia och många berättelser om den viktiga knölen. Ett recept på en gammal potatisklassiker som kan prövas är det över 100 år gamla receptet på Österfärnebos raggmunkar.

Raggmunkar från Österfärnebo

Ingredienser
6 kkp* skalad rårifven potatis
1 kkp* (skum)mjölk
2 kkp* hvetemjöl
1½ tsk salt
3 msk flottyr

*kkp = kaffekopp, det vill säga 1,5 dl

Beredning
Alla ingredienserna blandas tillsammans och röres mycket väl. Gräddas i en med flottyr smord plättpanna under ganska stark värme.

Recept från: Lagad hos arbetaren J Johansson, Gysinge, Österfärnebo, Gästrikland
Upptecknat: 1903 av Agnes Holst (Uppsala, 29403:6)


Läs mer om matkultur och historik och berättelser på Matkults webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Åsa Holmgren, Matkult