Nordisk mat prisas på Island

Den först juni koras Nordens bästa mat på Island i sju olika kategorier. Nordiska företagare och personligheter kopplade till mat är på plats och representerar Nordens guldkorn. Svenska deltagare tävlar bland annat i kategorierna bästa matdestination, råvaruproducent och mathantverkare.

Det är andra gången som Nordens bondeorganisationer anordnar tävlingen Embla Food Awards i Reykjavik. Tävlingen genomfördes första gången 2017 i Köpenhamn. Syftet med Embla Food Awards är att stärka kunskapen om nordisk mat och matkultur. Det är ett forum som samlar talangfulla och kreativa människor för att utbyta erfarenheter och fira nordisk mat. Ansvarig för Embla Food Awards är NBC, The Nordic Farmers’ Council med stöd från Nordiska ministerrådet.

- Tävlingen är viktig för att stärka den gemensamma nordiska matkulturen och matidentiteten och öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Jag är oerhört stolt över att få vara med och presentera det svenska teamet på Island den 1 juni, säger Auni Hamberg, som är projektledare och medlem i styrgruppen för Embla Food Awards.

Tävlingen

Länderna tävlar i olika kategorier där varje land deltar med ett bidrag. Sju svenska finalister slåss om titeln Bäst på mat i hela Norden, när det nya matpriset Embla utses i Reykjavik den 1 juni.

– Våra tävlande har stor chans. Det är imponerande, både vilken bredd och spets som det svenska matundret har. Våra representanter här tillhör alla toppskiktet bland Sveriges råvaru- och matproducenter. De bidrar verkligen till att vår svenska mat är internationellt känd och hyllad som närproducerad och klimatsmart, säger Jan Ehrensvärd, jurymedlem och ledamot i LRFs Riksförbundsstyrelse.

Sveriges bidrag

I helgen avgörs 2019 års Embla Food Award och de nominerade från Sverige i de olika kategorierna är:

  • Mat till barn och unga - Hamiltons förskola, Miljana Vulovic
  • Matdestination - Matrundan Österlen
  • Matentreprenör - Bondens skafferi
  • Mathantverkare - The Hellström Family
  • Matkommunikatör - Anette Gustawson
  • Mat till många - World Championship Region, Jämtland 2019
  • Råvaruproducent - Gunnarshögs Gård

Norden har ett gott anseende i världen med naturliga råvaror och rena smaker från skog, hav, land och vatten. Nu håller vi tummarna för Sverige och våra svenska deltagare!

Läs mer här: www.emblafoodaward.com Länk till annan webbplats.