Närbild: Äpplen på gren

Foto: Urban Wigert

Svensk ciderhistoria

Från att ha varit ett i stort sett obeforskat område, vet vi nu att svenskarna både drack och tillverkade cider från ca 1200-talet fram till 1700-talet.

Arkeologiska spår av äpple finns ändå från stenålder fram till medeltid, men ingen vet vad som gjorts av frukten.

Det är först i de skriftliga källorna från 1200-talet och framåt som cider omnämns, både i kokböcker, oeconomier och trädgårdshandböcker. Cidermakningen verkar minska under andra halvan av 1600-talet, för att vara helt bortglömd i mitten av 1700-talet. Då kommer det uppmaningar från både hushållare och trädgårdsrådgivning, att tillvarata frukt för att jäsa drycker. Tyvärr har vi inte hittat bevis för att det tillverkades cider under 1700-1800-talen.

Här kan du läsa rapporten Ligesom Win eller Miöd - vår svenska ciderhistoria Pdf, 901.6 kB.