Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Svarta vinbär i skål.

Foto: HK Andersson/Scandinav

Publicerades

Mattävlingen Embla lyfter fram den nordiska maten

De Nordiska Bondeorganisationers Centralråd (NBC) går nu samman för att etablera det nya nordiska matpriset Embla. Embla är namnet på den första kvinnan inom den nordiska mytologin och nu också på det första samnordiska matpriset.

Embla kommer att utdelas vartannat år och premiärutdelningen av matpriset sker i Danmark den 24 augusti 2017 med Landbrug&Fødevarer som värd. Prisutdelningen sker vid Miljö- och matministeriets konferens, ”Better food for more people” i Köpenhamn under Copenhagen Cooking. Syftet med Embla är att lyfta fram den närproducerade kvalitativa nordiska maten.

Stärka den gemensamma nordiska matkulturen

Projektet stöds av Nordiska Ministerrådet som har som mål att stärka den gemensamma nordiska matkulturen och matidentiteten och öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Kandidater inom sju olika kategorier har nominerats.

Sveriges bidrag

Efter en nomineringsperiod som avslutades i mitten av april har den svenska juryn med kocken Fredrik Eriksson, Land Lantbruks chefredaktör Lena Johansson samt Jan Ehrensvärd, ledamot av LRFs riksförbundsstyrelse, utsett de blågula representanterna.

Totalt blev det 48 nominerade svenska kandidater i de sju kategorierna detta första år. Bland dem har juryn utsett följande att delta i finalen i Köpenhamn:

Mathantverkare – Almnäs Bruk

Råvaruproducent – Warbro Kvarn

Mat till många – Annika Unt

Matkommunikatör – Hans Naess

Matdestination – Smaka på Västsverige

Matentreprenör – Bitte Persson, Larsviken Lanthandel

Barn och unga – Martina Jönsson

Mer information

Embla food awards Länk till annan webbplats.

Se filmer om Sveriges kandidater Länk till annan webbplats.