Foto: Astrakan
Jordbruksverket utlyser 20 miljoner kronor till projekt som främjar svensk måltidsexport eller ”gastronomiturism”, det vill säga att svensk mat och dryck ska vara en anledning för besökare att resa till Sverige.
Syftet är att utveckla näringslivet regionalt inom mat-, dryck- och måltidsupplevelser för att skapa en attraktiv svensk landsbygd med ökat antal arbetstillfällen. Det kan handla om:
–Vi har så mycket att vara stolta över inom svensk gastronomi och svenska måltidsupplevelser idag. Självklart vill vi dela med oss av det som finns att erbjuda till våra internationella gäster. Med hjälp av denna utlysning hoppas vi dessutom kunna skapa ännu fler mötesplatser och intressanta besöksmål där våra besökare får uppleva de svenska smakerna, säger Camilla Bender Larson, Jordbruksverket.
Till denna utlysning finns även möjlighet att söka stöd för investeringar som hör samman med projekt för måltidsexport. Det kan vara investeringar för utveckling av exempelvis matkompetenscentrum, matmuseum eller andra kulturmiljöer med gastronomiska inslag.
Projektförslag välkomnas till och med den 1 september 2017.
Pilot- och samarbetsprojekt för främjande av svensk måltidsexport Länk till annan webbplats.
Investeringar för utveckling av kulturmiljöer med gastronomiska inslag Länk till annan webbplats.