Bonden i skolan

Ett besök på webbplatsen bondeniskolan.se är det näst bästa alternativet när gårdsesök inte är möjliga. Foto: Bonden i skolan

Webbplatsen Bonden i skolan tar barnen till gården

- Ni har fattat precis vad vi behöver! Det var en vanlig reaktion från lärare runt om i landet när det webbaserade läromedlet Bonden i skolan lanserades hösten 2014. Tidigare fick skolbarnen broschyrer om hur det går till hos bonden. Om skolorna hade pengar till portot.  Nu har de fått ett enkelt och roligt material som är nästan lika mycket på riktigt som att besöka en gård – fast i skolan, via nätet.

Via filmer, bilder och texter på  bondeniskolan.se kan eleverna dag för dag följa en kalv, lära sig varifrån mjölken kommer och tävla, till exempel om att baka den bästa pannkakstårtan. Kort sagt: lära sig varifrån maten kommer, hur bonden arbetar och hur djuren på gården har det.

Det näst bästa

I takt med att allt fler flyttar till städerna har kunskapen om vad lantbruket ger och hur det fungerar  minskat drastiskt. Det finns undersökningar som visar att var fjärde 12-åring inte vet att ost görs av mjölk och att mjölk kommer från kon.

Bland annat via filmer på bondeniskolan.se får skolbarnen följa med ut på landet och lära sig. De får delta i olika aktiviteter och se hur det går till på gården. - Det är det näst bästa efter att göra ett eget besök, säger Pernilla Åkerström Frid, som  var projektledare när webbplatsen byggdes upp. Ibland går det bara inte att förverkliga en resa med skolklasserna, ofta av ekonomiska eller logistiska skäl. Då får barnen följa med oss ut till gården via nätet via en film istället. Det är det näst bästa, tycker Pernilla.

Webben mer uppdaterad

Tidigare har det funnits ett tryckt material om Bonden i skolan. - Vi tog bara betalt för portot, berättar Pernilla. Men för några år sedan fick vi allt fler samtal från lärare som inte ens hade råd att beställa. De frågade om vi fanns på nätet, berättar Pernilla.

Då konstaterade de ansvariga för materialet att både de och lärarna var IT- mogna. Bondeniskolan.se byggdes upp. Och hösten 2014 fanns ett färdigt material som följer läroplanen, som innehåller lektionstips och tävlingar att använda i undervisningen – och som är gratis. Sidan är mer uppdaterad och utvecklad än ett tryckt häfte.

Nya filmer i höst

När skolorna startar hösten 2015 kommer det att finnas nytt material på webbplatsen. Då handlar det om uppfinningar  inom lantbruket.

-Och så ska vi fylla på med filmer som berättar om det som också finns i form av text, berättar Pernilla.

Bonden i skolan är digitalt läromedel som ligger helt öppet på webben och är kostnadsfritt att använda för vem som helst, inte enbart skolan. Utöver faktadelen finns en unik databas med färdiga lektioner och teman som direkt svarar mot målen i läroplanen

Vilka står bakom?

Bonden i skolan har skapats av LRF. Men intresset för Bonden i skolan har varit stort och fler tycker att det är en viktig fråga. Därför har Jordbruksverket finansierat satsningen till hälften genom Matlandet Sverige och bidrar dessutom med innehåll, vilket för övrigt även Skogen i skolan gör. Svenska Lantbruksveckans Fond har också beviljat LRF medel att utveckla sidan med virtuella gårdsbesök.

Om du vill veta mer om Bonden i skolan kan du besöka deras webbsida www.bondeniskolan.se Länk till annan webbplats.

Projektet Bonden i skolan delfinansierades av Jordbruksverket. Läs slutrapporten på www.jordbruksverket.se Länk till annan webbplats..