Smaka Sverige
Producenter som fått sina produkter diplomerade av Husmansbord 2014.

Producenter som fått sina produkter diplomerade av Husmansbord 2014. Foto: Sebastian Valdemarsson.

Publicerades

Jakten på svensk landskapsmat 2015 har startat

Vet du var guldkornen finns? Vill du vara med? Husmansbord är på jakt efter Sveriges bästa landskapsmat 2015! 

Nu är det dags för svenska livsmedelsproducenter att skicka in sina produkter för att få dem bedömda, kommenterade och om kriterierna uppfylls ett diplom med märkningen Husmansbord. För producenterna innebär deltagandet en möjlighet att få ett omdöme som kan bidra till att göra den egna produkten ännu bättre. Sista anmälningsdag är den 11 maj.

De produkter som kan delta i jakten ska vara livsmedel som finns tillgängliga för konsument på något sätt och vara producerade i Sverige.

- Vi som bedömer vill titta, känna, prova och förstås smaka på vad ni producenter har. Det kan vara mat i olika former och förpackningar, råvaror, sötsaker, färdigrätter, ja allt, säger Pelle Agorelius på Husmansbord.

Mervärden som inspirerar till återköp

Naturligtvis letar Husmansbord efter mat som är högkvalitativ, god och prisvärd. Produkter som visar mervärden som inspirerar till återköp.

- Husmansbord är också en slags talangjakt, fortsätter Pelle. Det kanske finns nyheter eller bortglömda läckerheter som skulle kunna attrahera fler. Vårt mål är att det ska var positivt för alla som deltar, även för dem som kanske inte får se sin produkt utvald. Därför offentliggör vi enbart de produkter som diplomeras. Övriga får sina omdömen med möjlighet att fortsätta sin produktutvecklingsresa.

Helhetsupplevelsen av produkten bedöms

Bedömningen inom Husmansbord baserar sig på att upplevelsen är summan av provandet och de förväntningar paneldeltagaren har på produkten.

- När förväntningarna vägs mot brukandet, det vill säga att prova och smaka produkten, bedöms upplevelsen.

Paneldeltagarna som genomför bedömningen får bilda sig egna uppfattningar om varje produkt och notera dem. Samtliga deltagande produkters kommentarer sammanställs och skickas till respektive producent senast den 8 september 2015.

-Vi kommer att dela ut diplom till alla producenter som uppfyller kraven och offentliggöra deras kvalitéer. Hedersomnämnanden kommer vi att offentliggöra på Stockholmsmässan Mitt Kök den 5-8 november, berättar Pelle. Där bygger vi dessutom upp en saluhall där Husmansbordsdiplomerade produkter kan ställa ut och sälja sina produkter.

Läs mer här:
www.facebook.com/husmansbord Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

www.pellesblogg.husmansbord.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.