Filip Fastén blev Årets kock 2014. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vem blir Årets Kock 2015?

Den 5 februari koras vinnaren av Årets Kock 2015. SM i professionell matlagning avgörs i Göteborg i Gothia Towers, där åtta kockar gör upp om Sveriges mest prestigefyllda kocktitel.

Fem timmar. Så lång tid kommer de tävlande ha på sig att färdigställa två tävlingsrätter. Huvudingrediensen i tävlingsrätt nummer ett är fisk och skaldjur. Valet är fritt men två av de fem smårätter som kockarna ska laga måste vara varma.

Dagen innan finalen kommer finalisterna att åka till en fiskmarknad där de får välja ut de fiskar och skaldjur från Västkusten och Norska havet som de vill använda sig av.

Lamm som tvåa

I tävlingsrätt nummer två består huvudråvaran av svenskt gårdslamm, där finalisterna själva får välja vilken del av djuret de vill använda sig av.

Även om det är tävlingen som står i fokus arrangeras även seminarium under dagen. Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) har varit värd för deltävlingarna i Årets kock och föreläser om Svenska råvaror på frammarsch. Seminariet kommer att handla om hälsosam mat, mattrender och internationella maträtter. På plats finns även representanter från matbranschen.

De åtta kockar som tävlar om titeln är:

Daniel Müllern, Ystad Saltsjöbad, Ystad

David Lundqvist, Operakällaren, Stockholm

Anders Karlsson, The Absolut company, Stockholm

Markus Westh, Lilla Ego, Stockholm

Saori Ichihara, Shibumi, Stockholm

Emma Erlandsson, Oaxen Krog & Slip, Stockholm

Thomas Sjögren, Swedish Taste, Göteborg

Daniel Engellau, Avegia Stockholm