Palsternacka

Palsternacka

Palsternacka. Foto: Anders Wiklund/TT

Palsternackan är en mycket gammal kulturväxt med en söt och speciell smak.

Beskrivning

Palsternacka (Pastinaca sativa) har många gånger förväxlats med morot men är en egen art. Den har sitt ursprung i Europa och västra Asien.

Sorter

Av palsternacka finns bara ett fåtal sorter i äldre frökataloger där ”Jersey”, ”Rund”, ”Student” och ”Vanlig” dominerar. Den senare har sedan ett tag tillbaka försvunnit i sortimentet. Vilmorin-Andrieuxs beskrivning i boken ”The vegetable garden”, visar på att det finns olika stammar. Sortbegreppet blir därmed väldigt tveksamt. Sorten ”Student” finns fortfarande till försäljning men är en mer renodlad stam och mindre variabel än den var på 1800-talet.

Palsternacka är tämligen lätt att fröodla och förökar sig lätt om man lämnar rötter kvar i jorden. Hållbarheten på fröet är dock mycket dåligt.

Historia

Palsternackan odlades till en början av grekerna och har bland annat använts för sin höga sockerhalt. I Sverige omtalas den på 1500-talet, men tycks ha odlats långt tidigare.

Traditionell användning

En vanlig grönsak i buljonger, grytor och soppor.