Sallat

Sallat.

Sallat. Foto: Jordbruksverket

Sallat har odlats i Sverige sedan medeltiden och används främst i sallader.

Beskrivning

Bladen kan vara gröna eller röda, släta, krusiga, eller flikiga. Smaken varierar från mild till

Sorter

Sallat delas ofta upp efter växtsätt och kallas då sparrissallad, plocksallad, huvudsallad eller bindsallad. Ibland delas den också in efter färgen på fröna, som är svarta och vita. Ibland delar man in salladen efter färg på huvudena men detta är ofta osäkert då samma sallat kan beskrivas på olika sätt.

Det fanns ganska många sorter i frökatalogerna från 1800-talet. De flesta var importerade. Namn som ”Amerikansk plocksallad”, ”Berliner”, ”Buttercop”, ”Guldforell”, ”Stenhuvud” och ”Majspets” är sorter vi kan hitta även idag. Sortnamn som ”Stockholms torg” och ”Ägg” torde vara svenska sorter, men dessa finns inte bevarade.

Historia

Arten sallat (Lactuca sativa) tros ha odlats sedan 4 500 f Kr men ursprunget är inte klarlagt. Den finns avbildad i Egyptiska gravar och nämns i grekisk och romersk litteratur. Fröfynd av sallat har gjorts från 1200-talet i Sverige.

Traditionell användning

Bladen äts huvudsakligen färska i sallader. Kokt sallat har förekommit. Av vissa sorter med kraftig stam har stammen använts kokt som sparris.