Slutet av 1800-talet
Bovete är en ört med lång historia och många användningsområden.
Bovete (Fagopyrum esculentum) är trots sitt namn inget sädesslag, utan är nära släkt med rabarber och ängssyra.
Blommorna är vita till ljusröda och samlade i blomställningar. De mogna fröna är pyramidformade och har en mörkbrun färg.
Eftersom växten är frostkänslig har odlingen främst förekommit i de södra delarna av landet. I övrigt har växten låga krav på jordmån och kan växa på torra sandjordar.
Det finns två varianter som odlas i dag: Fagopyrum
esculentum moench och Fagopyrum esculentum tartar.
Bovete mognar ojämnt, men skördas oftast ungefär 10-11 veckor efter sådd.
Bovete har periodvis odlats i Sverige, framför allt under slutet av 1800-talet. Den nämns i svensk litteratur redan på 1600-talet.
Mjölet har länge använts i bröd, pannkakor och gröt.
Eftersom bovete är glutenfritt används det numera i allt fler produkter. Bovetemjöl kan ersätta vanligt mjöl i de flesta bakverk.