Vit färsksaltad östgötagurka

Vit färsksaltad Östgötagurka som växer och som är inlagd.

Vit färsksaltad Östgötagurka. Foto: Kinda Gurka

I produktion sedan

1890-talet

Vit färsksaltad östgötagurka görs av vit druvgurka som legat i saltlake i minst tre dagar. Det är en traditionell östgötsk delikatess som behållit sin regionala särprägel.

Innehåll/ingredienser

För att tillverka den vita färsksaltade östgötagurkan odlas först vit druvgurka i växthus. Druvgurka är mindre än vanlig slanggurka och används framförallt för inläggning. Den vanligaste sortens vit gurka som används är Lilla delikatessen. Gurkan läggs sedan i saltlake i tre till fyra dagar. I lagen finns förutom salt även dill, olika kryddor och konserveringsmedel. Recepten har ofta gått i arv från generation till generation och vilka övriga kryddor som används kan därför variera mellan producenter. Men bland annat återfinns blad av vinbär och körsbär som smaksättare.

Odlingsprocessen

Odlingssäsongen sträcker sig från tidig vår till en bit in på hösten. Gurkorna skördas dagligen från mars till oktober. Efter skörd tvättas och borstas gurkorna. Gurkorna har små knottror i skalet och ett mindre, ljusgrönt kärnhus. Gurkorna skördas när de är mellan tolv och 15 centimeter långa och tre till fem centimeter i diameter. Vikten ligger då på 50-90 gram. Vit druvgurka har en fastare konsistens än grön druvgurka även om de läggs in på samma vis. Det beror på det mindre kärnhuset och på det krispigare skalet. Gurkan håller sig krispig i upp till tre veckor efter förpackningsdagen.

Skyddad EU-beteckning

Den vita saltgurkans förening har erhållit Skyddad geografisk beteckning (SGB) för Vit färsksaltad Östgötagurka hos EU.

Geografisk utbredning/koppling

Produktionsområdet för vit färsksaltad östgötagurka omfattar landskapet Östergötland.

Historia

I och med industrialiseringen under 1800-talets andra hälft ökade antalet trädgårdsodlingar och allt fler handelsträdgårdar anlades i stora delar av landet. Så även i Östergötland där detta framförallt skedde kring de större industristäderna. På 1800-talet odlades flera olika sorters vit druvgurka. Den ansågs ha en bättre kvalitet än den vanligare gröna så kallade västeråsgurkan. Odlare plockade frön från de egna odlingarna och återanvände. Bland de sorter som sålde bäst var Lilla delikatessen och det är än idag den vanligaste sorten av färsksaltad vit gurka. Hur det kommer sig att den vita gurkan slagit igenom på bred front just i Östergötland är oklart. Men den anses idag ha en självklar plats i östgötsk matkultur.