Småländsk ostkaka

Småländsk ostkaka med tillbehör.

Småländsk ostkaka med tillbehör. Foto: Fredrik Persson.

I produktion sedan

År 1538

Produktbeskrivning

Den småländska ostkakan innehåller mjölk, mjöl och ostlöpe, bittermandel, ägg, grädde, mandel och socker.

Den småländska ostkakan är grynigare i konsistensen än Hälsingeostkakan.

Historia

Ostkakan har sannolikt medeltida ursprung, men den kan inte med säkerhet beläggas i landet före år 1538, då den dyker upp i en latinsk-svensk ordlista. Förvisso förknippas den framför allt med Småland, men bakverket har även en lång historia i andra delar av Sverige, i synnerhet i Hälsingland. Den småländska varianten utmärker sig i våra dagar främst genom de framträdande ingredienserna söt- och bittermandel. Enligt hävdvunnen tradition skall kakan bakas av mjölk, som man blandar med ostlöpe, samt ägg, mjöl, socker, grädde och mandel.

Festmåltid i det småländska bondesamhälle

I det gamla bondesamhället förekom ostkaka ofta i egenskap av förning. Med detta avsågs en färdiglagad rätt som man sände i förväg eller hade med sig när man kom till ett gille. Den bakomliggande orsaken till skicket var den allmänna fattigdomen i bondesamhället. Få gårdar hade råd att hålla stora bjudningar med egna resurser, varför alla måste hjälpa till för att känslan av festligt överflöd skulle infinna sig. Förning brukade medföras i en särskild korg, täckt med en duk. På hemvägen kunde man använda korgen till att transportera smakbitar av andra gästers medhavda mat.

Förr när det vankades storkalas i Småland bidrog varje gästande familj med en maträtt. Då var det vanligt att någon familj hade med sig ostkaka, för det innebar status samtidigt som den räckte till många gäster. Ett sådant kalas skildras i Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga.

Enligt den småländska traditionen börjar man alltid äta ostkaka från mitten. Några menar att detta berodde på att ostkakan förr bakades i en kopparbunke med beläggning av tenn. Blev det sprickor i tennet så blandades ostkakan med den giftiga kopparn. Då fick de finare gästerna, bland annat prästen och prästfrun, vilka serverades först inte i sig så mycket av giftet. Andra menar att det är för att den krämigaste delen av ostkakan skulle serveras de finare gästerna medan de lite torrare och mera bränd i kanterna sparades till barnen och tjänstefolket.

Ostkaka i svenska arkiv

Institutet för språk och folkminnen Länk till annan webbplats. har sammanställt arkivmaterial från hela Sverige som berör ostkaka, bland annat den småländska.

Produkten småländsk ostkaka

Det finns ett flertal större och mindre producenter av Småländsk ostkaka i det geografiskt angivna området. Dessutom producerades ostkaka av småländsk typ av några producenter utanför detta område.