Kullings kalvdans

Kullings kalvdans

Kullings kalvdans vackert serverad med sylt. Foto: Anders Egle.

I produktion sedan

År 1682

Kullings kalvdans är en ugnsbakad efterrätt som tillverkas av råmjölk från kor. Vid tillverkning av Kullings kalvdans används råmjölk från de tre till fyra första mjölkningarna från kor som just fått kalv. Tillverkningen sker i Gäsene och Kullings härader mitt i landskapet Västergötland.

Ingredienser/innehåll

Kullings kalvdans består av råmjölk från kor. Råmjölk är den mjölk man får vid de första mjölkningarna efter kalvning. När Kullings kalvdans tillverkas används mjölk från de tre första mjölkningarna. Utöver mjölk tillsätts endast salt, socker och vanilj.

Råmjölken innehåller mycket mer protein samt A- och B-vitamin än vanlig mjölk. Råmjölk är också fetare än vanlig mjölk.

Processen

Råmjölken kommer från kor som främst äter gräs och örter. De får också kraftfoder. Korna går ute under sommarhalvåret.

Eftersom råmjölk innehåller så mycket protein så stelnar den vid uppvärmning. Smeten smaksätts med socker, salt och vanilj. När den placeras i ugn stelnar den. Färgen på den färdiga kalvdansen är gyllengul. Konsistensen varierar från krämig till skivbar.

Andra tillverkare av kalvdans tillsätter ofta mjöl eller ägg för att kalvdansen ska stelna. Kullings kalvdans görs av endast råmjölk och skiljer sig därmed från många andra sorter.

Kullings kalvdans tillverkas i olika storlekar. Den minsta väger 100 gram och den största väger 2 kilo.

Skyddad EU-beteckning

Västergötlands kalvdansvänner har genom Hushållningssällskapet Skaraborg ansökt och erhållit Skyddad geografisk beteckning (SGB) för Kullings kalvdans.

Geografisk utbredning/koppling

Kullings kalvdans tillverkas i Gäsene härad och Kullings härad. Området ligger mitt i landskapet Västergötland. Alla steg i tillverkningen av Kullings kalvdans måste äga rum i det avgränsande geografiska området.

Mjölken till Kullings kalvdans kommer från kor i ett litet område. Det består av flera härader omkring Kullings och Gäsene härad. Följande härader ingår i området: Barne, Bjärke, Kinnefjärdings, Skånings, Vilske, Viste och Åse. Dessutom ingår delar av följande härader: Gudhems, Kållands, Väne, Frökinds, Redvägs och Vedens.

Klimatet i området påverkas av sjön Vänern. Det innebär bland annat små variationer i temperatur. Det gäller både skillnaden mellan natt och dag och mellan årstiderna. Klimatet är gynnsamt för jordbruk och boskapsskötsel.

I Västergötland finns många lantbruk med kor. Det gör att här finns en tradition av att göra kalvdans. Tillverkningen av Kullings kalvdans följer gamla metoder som finns bevarade i Västergötland. I området kring Gäsene och Kullings härader finns den kunskap som behövs för att tillverka Kullings kalvdans.

En viktig kunskap är att kunna bedöma råmjölkens olika egenskaper. Den varierar mycket mellan olika kor, gårdar och raser. Bland annat gäller detta hur mycket protein mjölken innehåller. Därför blandas råmjölk från olika kor, gårdar och raser. Mejeristens erfarenhet är viktig för att Kullings kalvdans ska få rätt smak, konsistens och färg.

Historia

Området har ett gynnsamt klimat. Därför har det under lång tid funnits odling och boskapsskötsel här. Tillverkning av ost och smör startade tidigt i Västergötland. Redan på 1500-talet omnämns ostproduktionen i Västergötland.

Kalvdans finns omnämnt första gången 1682.