Kåldolmar

Kåldolmar med brunsås, potatis och lingonsylt på en vit tallrik.

Kåldolmar. Foto: Mostphotos.

I produktion sedan

År 1765

Produktbeskrivning

Kåldolmar består vanligen av köttfärs som blandas med kokt ris, salt och peppar, inlindad i ett kålblad. Dolmen kan brynas i en stekpanna för att sedan efterkoka i en kastrull. Ofta används sirap vid stekningen för färg och smak.

Historia

Kåldolmar är en svensk variant av maträtten vinlövsdolmar. Dolmar tillagade med vitkål istället för vinblad förekommer också i flera andra länder, framför allt i Östeuropa och i Turkiet.

Det äldsta belägget för att dolmar har tillagats i Sverige är ett recept på just "Dolma" i Cajsa Wargs berömda kokbok (1765 års upplaga), tillagade på orientaliskt vis med vinblad, nötfärs (inte fläsk) och pressad citron.

Enligt en populär skröna var det svenskar i Karl XII:s tjänst som tog med sig såväl maträtten som namnet ("dolma" är turkiska för "fylld") till Sverige. Det är emellertid högst osannolikt. Inga belägg för denna skröna har hittats i samtida dokumentation av kosthållet.

Du kanske också är intresserad av det här