Värmlandskorv

Värmlandskorv

Värmlandskorv. Foto: Torbjörn Andersson/Hemgården chark.

I produktion sedan

År 1929

Produktbeskrivning

Värmlandskorv är en tjock orökt korv som framställs av hackat eller malet nötkött, fläskkött, späck, hackad rå potatis, gul lök och en kryddning av salt, vitpeppar och kryddpeppar. Korven stoppas traditionellt i krokfjälster som sedan gnids med salt, salpeter och socker.

Värmlandskorven kan liknas vid en lätt grynig fläskkorv eller köttkorv, där grynigheten skapas av den hackade potatisen.

Köttandelen är cirka 30 %.

Historia

Värmlandskorv är en traditionell värmländsk specialitet. När potatisodlingen introducerades i Sverige tillkom möjligheten att dryga ut köttet i korven med potatis istället för med korngryn. Korven är en är alltså med stor säkerhet en modernare variant av den råkorv som av tradition innehållit korngryn. (En ännu modernare variant är Rishultskorven från Småland i vilken ris ersätter korngryn och potatis).

Värmlandskorven omnämns i Selma Lagerlöfs Mårbacka 1929.

Värmlandskorv är, liksom fläskkorv, köttkorv, grynkorv och stångkorv, orökt.

Kommentarer

Värmlandskorvens dag firas den tredje torsdagen i augusti sedan år 2007, bland annat i hembygdsgården i den värmländska orten Grums.