Småländska isterband

Isterband

Småländska isterband. Foto: Anders Wiklund.

Produktbeskrivning

Äkta Småländska isterband är en lättrökt mjölksyrajäst grovkornig korvsort, som framställs av nötkött, fläsk och potatis. Korven skall ha en tydlig syrlig smak. Numera är det sällsynt med isterband som bara innehåller potatis. Istället har potatisen ersatts av eller förvällda korngryn.

Kötthalten är 25-35 %.

Isterband får inte innehålla potatismjöl. Högsta tillåtna vattenhalt är 60 %. Massan stoppas på medelvida svinfjälster. Korven saltas och torkas.

Historia

Främst i södra Sverige var isterband förr i tiden mycket populära.

Isterbandet tillhör en typ av korv i vilken köttet drygas ut genom inblandning av gryn eller potatis (jfr. råkorvar som grynkorv, hackkorv, stångkorv och Värmlandskorv).

Isterband har alltid en viss syrlighet. Det ursprungliga sättet att få fram denna syrlighet var att låta de färdigstoppade korvarna hänga ovanför vedspisen och torka, varvid de naturligt förekommande mjölksyrabakterierna i korven förökade sig och bidrog till den syrliga smaken. Idag kan charkuterifabrikerna få fram denna smak på andra sätt.

En märklig omständighet är att ordet "isterband" inte förekommer i Svenska Akademiens Ordbok, trots att det är en vanlig korvsort och numera spridd långt utanför Smålands gränser.

Kommentarer

Isterband är släkt med de orökta korvarna Grynkorv och Stångkorv.

Det finns också Västgötska isterband som är mer eller mindre syrliga och ofta hårdare rökta än de småländska. Variationerna är dock stora, både för torkade och rökta isterband, vad gäller syrlighet, fetthalt/kötthalt och sälta.