Frukt, bär och svamp
Rosenkvitten är en frukt som ser ut som ett litet äpple och växer på låga buskar. Den har även kallats den nordiska citronen och har en syrlig smak.
Liten rosenkvitten, även kallad Chaenomeles japonica, är en lågväxande buske som bär små gulgröna frukter likt mindre äpplen. Fruktens skal är väldoftande och har en lätt vaxad yta. Inuti är det ett stort kärnhus med många frön, fruktköttet är hårt med en syrlig smak med toner av äpple, druvor, citrus och stenfrukt.
Ursprungligen kommer växten från Asien men går att odla i Sverige, speciellt i de mellersta och södra delarna. Busken har främst använts som prydnadsväxt i Europa sedan 1800-talet på grund av deras vackra blommor men även dess frukter har flera användningsområden. Rosenkvittensläktet är en del av underfamiljen växter med kärnfrukter inom familjen rosväxter. Liten rosenkvitten bär på de minsta frukterna och är mest lämpad för att odlas i Sverige i jämförelse med de andra sorterna som trivs bättre i ett varmare klimat.
Sedan 1990-talet har forskning och växtförädlingssamarbete pågått mellan Sverige, Finland och Baltikum för att ta fram nya sorter som är mer klimatanpassade och lämpade för ekologisk odling. Rosenkvitten finns i flera olika sorter och hybrider som varierar i storlek. Genom samarbetet har det bland annat utvecklats tornfria plantor.
På grund av sin hårdhet och syrlighet används den inte genom färskkonsumtion. Däremot fungerar den utmärkt att använda i livsmedel för att tillsätta syra både i matlagning och bakning men även i dryck och marmelad. På grund av rosenkvittens höga pektinhalt kan frukten i många sammanhang fungera som gelbildare. Dessutom är innehållet av vitamin C högt, 45-78 mg/100 ml, vilket till och med kan vara mer än i andra citrusfrukter.