Nypon

Nypon

Nypon. Foto: Eva Sjöberg/Jordbruksverket.

Nypon är frukterna av olika sorters rosor, där nyponros (Rosa dumalis) är vanligast. Dumalis betyder buskformig. Nyponrosen blommar i juni-juli och har rosa kronblad, ljusa till något mörkare. Nyponrosen är den vanligaste vildväxande rosarten i Sverige och är allmän från Skåne till Ångermanland.

Sorter

Andra exempel på rosarter som ger nypon är pimpinellros (Rosa spinosissima), vresrosen (Rosa rugosa), plommonrosen (Rosa pomifera), mandarinrosen (Rosa moyesii), samt igelkottsrosen (Rosa roxburghii).

Mognadstid

Nypon mognar från september ända in i december.

Historia

Av nyponrosblommor gjorde man förr rosa törnblommegröt (torkade blomblad, mjölk, ägg, vetemjöl och socker). Frukten användes sällan, men torkade nypon gavs till hästar. Först på 1930-talet blev nyponen populära och uppskattades som vitamintillskott, särskilt under krigsårens ransoneringstider. Flimmerhåren på torkade kärnor ger hudirritation och användes förr av busiga barn som klipulver.

Traditionell användning

Nyponen kan torkas efter att frukterna (fröna) rensats bort, och användas till nyponsoppa och nyponte. Färska nypon kan användas i sylt, gelé och marmelad. Nyponen är mycket rika på C-vitamin. En kopp nypon innehåller lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner.

Nyponen sitter kvar även på vintern. De svartnar men går fortfarande att använda. Alla sorters nypon går att äta och nypon betraktas som en av de viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation.