Havtorn

Havtorn

Havtorn. Foto: Jordbruksverket.

Havtornet (Hippophaë rhamnoides) kallas för nordens apelsiner. Brandgula, syrliga och fulla av C-vitamin. Havtorn växer naturligt vid Östersjökusten men också på enstaka platser i Bohuslän, på Öland, i Skåne och längs Bottenviken i Norrbotten.

Beskrivning

Havtorn är en buske vars grenar är hårda och har tätt med tornar (taggar). Bären är svårplockade på grund av taggarna och en metod är att frysa hela grenar och sedan skaka av bären. När havtorn får goda förutsättningar kan den bli ett litet träd. Den behöver ovanligt mycket ljus och kan inte konkurrera med andra buskar och träd där den blir skuggad. Varje buske blir normalt 30−50 år gammal.

Sorter

En väl utprövad svensk havtornsduett är sorterna Svenne och Lotta. Andra exempel är honsorterna SOL och Ljubitelskaja. Oavsett vilken sort man väljer är det viktigt att hanar och honor passar ihop. Ursprunget är också viktigt. Havtorn passar för odling upp till zon 5 – 6, men vissa sorter med sibiriskt påbrå, som hanplantan Romeo, kan ha svårt att klara de mildare vintrarna upp till zon 3.

Mognadstid

Havtorn pollineras med vinden. Växten är antingen av hankön eller av honkön och båda behövs för att det ska bli bär. Blommorna kommer tidigt, i södra Sverige i slutet av april, och bärsäsongen varar från juli till oktober. Honplantorna producerar orangefärgade bär som är mjuka och saftiga och rika på C-vitamin.

Historia

Havtorn har en lång historia. Växten härstammar troligtvis från östra Himalaya och trivs på karga platser med mycket solljus. Havtorn har under många århundraden använts som medicinalväxt i Asien tack vare dess välgörande egenskaper vid besvär med slemhinnor och skador på huden.

Traditionell användning

Bäret passar smakmässigt med apelsin, morot och ingefära, och är smakrikt i juice och smoothies. Havtorn används till saft, sylt, gelé, likör och som smaksättning i sill och glögg. Både frukter, blad och unga skott går att färga med.

Havtorn innehåller 7 vitaminer (A, B, C, E, F, K P) och flera omega oljor. Havtornsolja används i naturmedel och skönhetsprodukter med näringsämnen speciellt lämpliga för huden.