Blåhallon

Blåhallon

Mogna blåhallon. Även kallade salmbär. Foto: Hasse Holmberg/TT.

Blåhallon är vildväxande och trivs bäst vid kusterna i de södra delarna av vårt land.

Blåhallon är ett relativt okänt bär som vanligen skördas från vildväxande bestånd. Bäret har en daggblå matt vaxhinna, likt slånbär och blåbär, och förväxlas ofta med björnbär, speciellt under blomning. Det finns bara en sorts blåhallon men det är vanligt att blåhallon bildar hybrider framförallt med björnbär, men även med hallon och stenbär. På Gotland kallas de ofta för salmbär och där har man också skapat en rätt vilken består av saffranspannkaka och salmbärssylt.

Geografisk utbredning/koppling

Blåhallonet finns i stora delar av Euroasien, från Skandinavien till Spanien, Sibirien och västra Asien. I Sverige växer blåhallon vilt på Öland och Gotland och i Skåne, Halland, Uppland, Bohuslän, Östergötland och Gästrikland. 

Det är sällan vi hittar blåhallonet i trädgårdar, det kan dels bero på att dess smak är mindre aromatiskt än hos björnbär och vanliga hallon, dels på att bäret har en tendens att sprida sig som ogräs.

Mognadstid

Blåhallonet mognar i augusti – september.

Traditionell användning

Bären passar bra att använda till både sylt, marmelad och saft.