Sparreholm

Äpple Sparreholm

Sparreholm. Foto: Hans Lundberg.

Äpplet Sparreholm är stort, gulgrönt och med en svag täckfärg och tydliga åsar. Smaken är lätt syrlig och saftig.

Ursprung

På Sparreholms gård i Södermanland upptäcktes, bland ett antal frösådda grundstammar, en planta med speciellt stora blad. Denna planta lämnades oförädlad och bar 1868 de första frukterna. Den trädgårdsmästare som fann plantan ansåg att det kunde vara en korsning mellan Rosenhäger och Astrakan. Den visades upp 1904 på en tysk fruktutställning under namnet ”Svenskt Äpple”. Sorten har sedan odlats ganska mycket i Mälardalen.

Odlingsområden

Odlingsområde I–III

Mognadstid

Sparreholm mognar under den senare delen av september. Äpplet är hållbart i några veckor.

Sensorik

Enligt smaktestet som genomförts Länk till annan webbplats. är Sparreholm ett äpple med hög doftintensitet med både gräsiga och jordiga dofter. Mjölig konsistens och relativ hög smakintensitet med tydlig sötma.