Allåkerbär från Norrland

Allåkerbär

Allåkerbär. Foto: Ingevald Fernqvist.

I produktion sedan

1940-talet

Allåkerbäret är en korsning mellan det nordiska åkerbäret och åkerbäret från Alaska. Långa ljusa sommarnätter och mörka kalla vintrar är idealiska förhållanden för Allåkerbär från Norrland.

Beskrivning

Allåkerbäret är ett svenskt hybridbär som kan odlas på fält. Det är också en norrländsk specialitet. I likhet med smultron är det ett exklusivt delikatessbär.

Smak

Korsningen allåkerbär är enklare att odla och ger större skörd än åkerbär som växer vilt. Bären är röda eller mörkt vinröda när de skördas i slutet på sommaren.

Smaken på allåkerbär beskrivs som aromatisk och syrlig. När experter fick beskriva smaken jämförde de med bland annat lingon, kärn-/skalbeska, röda vinbärsblad och äpple. Allåkerbäret har mer syra än vilt växande åkerbär. Smaken förhöjs mycket när de blandas med socker.

Allåkerbär kan ätas som de är men de kan också förädlas på många sätt. Man kan göra sylt och puré. Det som bli över efter rensning kan exempelvis användas till örtte, saft och likör. Traditionellt används bäret till sylt, marmelad, saft och likör.

Odla

Olika sorter av allåkerbär måste odlas ihop för att plantorna ska sätta bär. Det finns fyra olika sorter av allåkerbär som odlas under beteckningen Allåkerbär från Norrland: Anna, Linda, Beata och Sofia.

Bären är mogna från mitten av juli till slutet av augusti.

Beteckningen Allåkerbär från Norrland innebär att alla bär ska odlas, plockas, rensas och förädlas i Norrbotten eller Västerbotten. Det finns idag tre odlingar med allåkerbär. De ligger i kommunerna Umeå, Boden och Jokkmokk.

Skyddad EU-beteckning

Föreningen Allåkerbäret har ansökt hos EU om skyddad ursprungsbeteckning (SUB) för Allåkerbär från Norrland och fått godkändt

Geografisk utbredning/koppling

Allåkerbäret trivs i de norra delarna av Sverige, med kalla vintrar och ljusa somrar.

De kalla vintrarna gör att plantorna drabbas av färre sjukdomar och insekter.

Under sommaren är dagarna i Norrland långa och nätterna är ljusa. Det innebär att bärplantorna får mycket ljus när de ska växa. Det är därför bären växer snabbt och blir söta och uppsvällda.

I Norrbotten och Västerbotten finns den kunskap bland odlarna som behövs. Sedan 60-talet har odlarna prövat sig fram och lärt sig hur man bäst ska odla allåkerbäret och när det ska skördas. Flera odlare har också varit forskare på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Det har gjorts försök att odla bäret längre söderut, men utan framgång.

Historia

Redan på 1600-talet gjordes försök med att ta fram åkerbär som kunde odlas. På 30-talet gjordes nya försök i Vilhelmina. På 60- och 70-talet arbetade forskaren Gunny Larsson med att ta fram en ny sort. Den skulle vara enkel att odla och ge stora skördar. Forskningen kring allåkerbäret fortsatte sedan ända fram till mitten av 00-talet. Då handlade det bland annat om hur man bäst skördar och rensar bären. Man forskade också kring sjukdomar som kan drabba allåkerbär.

Sortlista

Allåkerbär Länk till annan webbplats.