Lappländsk fjällröding kommer från början från sjön Hornavan. Idag odlas den i nätkassar i den västra delen av Västerbottens län och den södra delen av Norrbottens län.
Fjällröding har fast kropp och väger 0,2-2 kilo. Den har skimrande små fjäll med ljusa fläckar. På ovansidan är fjällrödingen gråaktig. Magen är röd eller rosa. Den röda färgen blir särskilt tydlig under lek. Köttet är orangerött. Fisken har en fyllig smak av löjrom och umami.
När fisken är lekmogen väljs lämpliga individer ut. Det är dessa fiskars rom och mjölke som används för avel. Fiskarna sövs. Därefter plockar man ut rom från honorna och mjölke från hanarna. Rom från fem honor blandas med mjölke från en hane. Fisken släpps därefter tillbaka i odlingen.
De befruktade äggen placeras i kläckrännor där kläckning sker inom 3 till 5 månader. Ynglen börjar simma efter ytterligare några månader. Då flyttas de till större odlingstråg och senare till själva odlingen.
Fjällrödingen odlas i nätkassar i vattendrag. Fodret är vegetabiliskt till minst 50 procent. Det innehåller bland annat vete, solros, raps, fiskolja och fiskmjöl. Fodret produceras utanför det område där fisken odlas.
När fjällrödingen väger minst 700 gram slaktas den. Den töms på blod och kyls ned i isvatten. Därefter sorteras den i olika storlekar och rensas.
Lappländsk fjällröding säljs antingen hel, i fileade filéad eller på bit.
Intresseföreningen Lapplands mat har hos EU ansökt om Skyddad geografisk beteckning (SGB) för Lappländsk fjällröding och fått positivt besked i EU i juli 2024.
Lappländsk fjällröding odlas i ett område som består av Arjeplog och Arvidsjaur tingslag i Norrbottens län samt Lycksele, Vilhelmina och Åsele tingslag i Västerbottens län. Malå socken i Västerbottens län ingår också i området.
Flera av Sveriges stora älvar rinner ut i området. Här finns många stora sjöar och myrmarker. Området har stora höjdskillnader. Det medför att klimatet är varierat.
Sjöarna här är kalla och relativt fattiga på näring och syre. Här trivs fjällrödingen.
Allt arbete med odling av Lappländsk fjällröding sker i området. Här tar man fram ägg och mjölke. I området sker också befruktning, kläckning, odling och slakt.
Lappländsk fjällröding kommer från början från sjön Hornavan. Den skiljer sig därför från fjällröding i andra sjöar.
I det aktuella området finns den kunskap som behövs för odling av Lappländsk fjällröding. Ett exempel är urvalet av de fiskar som ska användas i aveln. Urvalet görs av personer med lång erfarenhet och kunskap om fjällröding. Genom att se på fisken kan de bedöma exempelvis tillväxt eller om fisken har genetiska fel.
Fjällröding har länge använts som matfisk. Den beskrevs första gången av Carl von Linné 1758.
Odling av röding har skett i Sverige sedan 80-talet. Då inleddes också avelsarbetet med röding. Den röding som kommer från sjön Hornavan hade högst tillväxt och valdes ut för det fortsatta avelsarbetet.