Inlagd sill

Inlagd sill.

Årets sill 2014 - Björnbär och Grönpeppar. Foto: Lisa Nestorson

I produktion sedan

1700-talet

Produktbeskrivning

Inlagd sill.

Historia

Hur länge Klädesholmen använts som fiskeläge vet ingen. En storhetstid inträffade under andra halvan av 1700-talet då man kokade tran och saltade sill så det stod härliga till. Sedan försvann sillen i farvattnen. Befolkningen minskade och levde i fattigdom.

Mot slutet av 1800-talet inföll en ny glansperiod. Då kom man igång med framgångsrikt fiske av långa och torsk utanför norska kusten, och samtidigt kom sillen tillbaka. Många fiskare på Klädesholmen kom att själva saluföra sina varor från småbåtar, så kallade silljakter, som for över hela. På slutet av 1800-talet började man göra kryddade sillinläggningar, först i plåtburk och efter hand i glas. Som mest fanns det 25 konserveringsfabriker på ön.

Minskad efterfrågan och nya EU-normer fick fabrik efter fabrik att slå igen under slutet av 1900-talet. Några år in på det nya seklet gick fyra av aktörerna, Alax, Bråse, Klockbojen och PK Konserver, ihop.

Konservsillarna som kommer här ifrån är mycket läckra, friska i smaken och med lagom spänst i fiskköttet. Särskilt gäller detta premiumutbudet där man satsat på att behålla hantverksmässig produktion, bland annat sortering och fileande för hand.

Den beredningen görs av ”sillatöser”, veteraner som har hanterat tusen och åter tusen sillar