Skånsk spettkaka

Skånsk spettkaka. Foto: Camilla Bender Larson.

I produktion sedan

1600-talet

Den Skånska spettkakan är ett bakverk och räknas som en skånsk specialitet. Skånsk spettkaka har en skyddad geografisk beteckning inom EU. Det innebär att den måste tillverkas i Skåne för att få säljas med den beteckningen. Spettkakan är ihålig och konformad på grund av att den tillverkas på ett roterande trä- eller metallspett. Den är spröd men ändå fast i konsistensen och har en fin arom med lång eftersmak. Traditionen att baka spettkakor kom till den breda allmänheten i Skåne under 1800-talet.

Ingredienser/innehåll

En Skånsk spettkaka görs på en smet som innehåller färska ägg, potatismjöl och socker. Ingredienserna ska ha hög kvalitet och proportionerna mellan dem kan variera mellan varje bageri.

Processen

Spettkakan görs enligt gammaldags metoder. Ingredienserna blandas på ett speciellt sätt till en trögflytande luftig smet. Smeten hälls i spritspåsar och ringlas sedan under gräddningen mycket sakta på ett roterande träspett vid hög temperatur över öppen eld eller gasollågor.

Bakningen görs för hand och processen är tidskrävande. Varje lager av smet måste bakas färdigt innan nästa lager läggs på.

Den färdiga spettkakan har en jämn gulbrun färg. Till sist täcks toppen med spritsade toppar av kristyr. Både formen på spettkakan och färgen på kristyren kan variera beroende på var i Skåne den är gjord. På Österlen brukar Spettkakan ha små spetsiga toppar som sticker ut och kristyren är ofta rosa och grön. I norra Skåne saknas ofta de spetsiga topparna och kristyren brukar enbart vara vit.

Skyddad EU-beteckning

Skånsk spettkaka fick skyddad geografisk beteckning (SGB) hos EU år 2000.

Geografisk utbredning/koppling

Spettkaka har av tradition endast bakats i Skåne under de senaste århundradena. Detta hänger ihop med framför allt tillgången på råvarorna, då man sedan lång tid tillbaka har haft en rik jordbruksnäring med relativt stor produktion av ägg, betor och potatis i Skåne.

Historia

I Sverige började man baka de första spettkakorna redan under senare delen av 1600-talet, men på den tiden var det endast personer som tillhörde adeln som hade möjlighet att äta den.

Under 1800-talet och i början av 1900-talet blev spettkakan mera allmän bland vanligt folk i Skåne, där man ofta serverade den i samband med bröllop, dop eller andra festligheter.