Eldrimner
Doften av nybakat bröd sprider sig över fjällvärlden från bageri Krus utanför Åre. Elin Larm väckte liv i bageriet 2020 och lagom till julen 2024 ska ett nytt större bageri med kombinerad lanthandel stå klart. Drömmen vore att även få baka på lokalt odlat kulturspannmål.
I det lilla samhället Undersåker, på väg in i fjällvärlden, ungefär en mil öster om Åre, ligger bageriet Krus. Uppe på höjden mellan E14 och järnvägen sprids doften av nybakat bröd över omgivningen. När du öppnar bageridörren är det trångt, varmt och mysigt och du möts antingen av Elin Larm eller hennes kollega Beatrice Liljefors. Här kan du välja mellan vackra och goda bröd, bullar och mackor. De båda bagarna på Krus är utbildade på Eldrimners yrkeshögskoleutbildning för hantverksbagare och brinner båda för hantverket och de goda råvarorna.
Elins intresse för bakning väcktes redan under gymnasietiden, då hon gick bageri- och konditoriprogrammet. Sen följde fem års arbete på anrika Törners konditori i Östersund. Därefter blev det en tid i hotell- och restaurangvärlden i Åre, där Elin har valt att bo kvar. Under pausen från bakningen hittade Elin Eldrimners yrkeshögskoleutbildning och valde att utveckla sitt kunnande inom hantverksbageri.
– Utbildningen gav mig en stadig grund att stå på, men det var under praktikperioderna, särskilt på Fäviken, som jag verkligen fick möjlighet att fördjupa mina kunskaper.
Redan under praktiken började hon jobba extra på krogen, som vid den här tiden både var stjärnprydd och lockade stjärnor från hela världen. Kocken Magnus Nilsson syntes i både internationella tv-serier och magasin.
– Det var väldigt kul att komma dit, men också jäkligt läskigt, minns Elin.
Hon berättar att hon lärde sig otroligt mycket under den tiden, mestadels om kvalitet, men också om att jobba under väldigt hög press.
I december 2019 serverade Magnus Nilsson sin sista måltid på restaurangen på Fäviken. Då stängde även bageriet, som då låg i Åre. Tillsammans med några tidigare kollegor väckte Elin liv i Krus och i ett år senare blev det återinvigning i Undersåker. Det ägs av familjen som äger Fäviken och den legendariska restaurangens rykte lockar fortfarande förbipasserande turister. Beatrice Liljefors, som själv har drivit restauranger både i Stockholm och i Australien, uppskattar verkligen tryggheten i att vara anställd.
– Det är tufft att vara företagare. Här på Krus får jag ägna mig åt det jag tycker mest om: skapandeprocessen. Jag njuter av att få chans att utveckla bröden med nya smaker och ingredienser, säger hon.
Krus har hittat en fast kundkrets i lokalbefolkningen med sitt varma mottagande, sitt goda bröd och mackorna eller bakverken som görs klart efter att de beställts. Nu är dessutom lilla Krus är på väg att växa. Bageriet öppnade julen 2020. Lagom till julen 2024 ska ett nytt, större bageri med kombinerad lanthandel stå klart. Där kommer även grannen, Undersåkers Charkuteriefabrik, sälja sina produkter. När det nya bageriet är klart ska Elin och Beatrice få ytterligare en bagarkollega, men fokuset blir fortsatt kvalitet och kulturspannmål.
– Mjöl, salt och vatten är fortfarande basen i brödet och kulturspannmål är grejen. Skulle jag önska mig något mer är det att få baka på lokalt odlat spannmål, säger Elin Larm.