Många av de rätter och livsmedel som levt kvar som regionala specialiteter har varit kopplade till fest och högtid. Mycket annan mat har blivit bortglömd. Litteraturen om svensk mat och dryck fokuserar generellt på de välbärgade delarna av böndernas mat- och måltidskultur där arbetarklassen sällan är representerad.
Litteraturlistorna nedan innehåller framförallt större verk och fallstudier. Därutöver finns även många kortare artiklar som publicerats under åren.
Berg, G. 1947. Det glada Sverige: våra fester och högtider genom tiderna. Band 1-3. Stockholm : Natur och kultur.
Berg, G. (red.) 1950. Svenska seder förr och nu. Band 1-4. Stockholm: Natur och kultur
Bringéus, N-A 1987. Livets högtider. Stockholm: LT
Bringéus, N-A 1999. Årets festdagar.
Bringéus, N-A. 2005. Julstugor och sommarlag. Om ungdomens nöjesliv i Skåne i gången tid. Stockholm: Carlssons.
Carheden, K 1969. Food and festivals Swedish style. Minneapolis: Dillon Press.
Ejder, B. 1969. Dagens tider och måltider. Lund: Gleerups
Eskeröd, A. 1953. Årets fester. Lund: Gleerup
Fester och högtider i Norden. 1996. Helsingfors : Nordiska språk- och informationscentret, 1996. - (Rapport / Nordiska språk- och informationscentret, 0789-8673; 46) ISBN 952-5009-10-6
Fjellström, C., Liby., H. 2003. Det svenska julbordet: rötter, riter, rätter: från år 1000 till 2000. Stockholm: Carlssons.
Nilsson, M. 1936. Årets folkliga fester. Stockholm: Hugo Gebers förlag.
Swahn, J-Ö 1994. Majstång, kräftor och Lucia: svenska festseder. Stockholm: Svenska institutet
Swahn, J-Ö. 2014. Svenska traditioner. Bromma : Ordalaget
Det svenska matåret. Nyår, påsk, pingst, midsommar, kräftor, advent, jul och andra mathändelser under året. 1992. Av Svenska kocklandslaget i samarbete med Tore Wretman. Med texter av Tore Wretman, Christina Fjellström, Phebe Fjellström, Sven-Gunnar Svensson. Höganäs: Bra Böcker.
Håkan Jönsson, etnolog vid Lunds Universitet
Paulina Rytkönen, docent i ekonomisk historia vid Södertörns högskola