Materialet om regional mat är indelat efter landskap och litteraturen om svensk mat och dryck fokuserar generellt på de välbärgade delarna av böndernas mat- och måltidskultur. Arbetarklassen är sällan representerad.
Litteraturlistorna nedan innehåller framförallt större verk och fallstudier. Därutöver finns även många kortare artiklar som publicerats under åren.
Blomqvist, H. 1980. Mat och dryck i Sverige. En litteraturöversikt. Stockholm: LT.
Fjellström, C. 2003. Näring för maten eller själen? Om svensk måltidsforskning1980-2003. Stockholm: Måltidsakademien.
Larsson Anita. 1996. Våra traditioner. Bibliografisk hjälpreda. Stockholm: Nordiska Museets Bibliotek.
Vilgo O. 1976. Bibliografi över svensk gastronomisk litteratur 1557-1950. Tranås 1976. (originalmanuskript finns i pärmar på Nordiska museets bibliotek).
Årets svenska måltidslitteratur. 2001- Grythyttan: Måltidsakademiens Biblioteksstiftelse.
Håkan Jönsson, etnolog vid Lunds Universitet
Paulina Rytkönen, docent i ekonomisk historia vid Södertörns högskola