Resultat potatislök

Potatislök.

Potatislök. Foto: Jordbruksverket

Resultaten baseras på sensorisk bedömning av sex sorters lök. Tre av sorterna är varianter av potatislök, Leksands potatislök, Frändarve potatislök och Skånsk potatislök. De övriga tre löksorterna är traditionella sorter som kan köpas i butik, Gul lök, Schalottenlök och Silverlök.

Smakkarta

I Carl von Linnés dagbok från 1734 under sin dalaresa kan man läsa att potatislök har namn som t.ex. ”schalottenlök”, ”piplök”, ”klyftlök”, ”knipplök” och ”krasslök”. Andra exempel är ”Johannislök” eller ”Jakobslök” som båda är äldre namn på potatislök.

Smakkarta päron

Klicka här för att se bilden i större format. Länk till annan webbplats.

Metoden som användes var Repertory Grid Method. På bilden kan man se hur de olika sorterna skiljer sig från varandra och vilka sensoriska egenskaper som karakteriserar respektive sort. Bilden är övergripande och kan läsas som en karta, d.v.s. prover och egenskaper som ligger nära varandra påminner om varandra.

Olika dimensioner

I bildens första dimension, längs den vågräta axeln, längst till vänster i diagrammet hittat vi Silverlök som upplevs som starka med intensiv hetta med både bitter och syrlig smak. Längst till höger i diagrammet hittar vi Frändarve potatislök som är både är söt och fruktig med saftig konsistens och inte så stark.

I bildens andra dimension, längs den lodräta axeln kan man se de prover som varierar från att ha både hög doft och smakintensitet till att vara fruktiga med tydlig sötma. I den övre delen av bilden finns Skånsk potatislök, Schalottenlök och Leksands potatislök som är krispiga och har en jordig, gräsig och stickande doft. I den nedre delen av bilden hittar vi Gul lök med tydlig sötma och fruktig och saftig konsistens.

Här kan du ta del av den sensoriska beskrivningen för respektive löksort. Länk till annan webbplats.

Beskrivande ord

Potatislök Länk till annan webbplats.

Kommentarer

Utifrån resultaten kan man se att de tre sorterna potatislök skulle kunna vara ett komplement till redan befintliga löksorter på marknaden Resultaten visar inte att de tre potatislöksorterna är i en grupp för sig vad beträffar sensoriska egenskaper. Lök är en produkt som kan vara både stark till smaken (het) men också mild och söt och resultaten tyder på att potatislöken varierar utifrån den aspekten. Frändrave potatislök är ett exempel på en mild, söt och fruktig löksort medan Skånsk potatislök är starkare med smak av beska. Intressant är att Schalottenlök enligt Linné är en potatislök och av resultaten att döma är den löksorten mycket lik Skånsk potatislök

Skribent

Åsa Öström, professor i måltidskunskap med inriktning sensorik.
Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet

Magnus Westling, universitetsadjunkt, Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet.