Satsning på värmländska smaker för måltidsturism

Festlig dukning, glas, guldbestick och tallrik på marmorbord

Projekt

Värmländska smaker i kulturhistoriska miljöer

Ett värmländskt samarbetsprojekt med utgångspunkt i lokala råvaror ska utveckla besöksnäringen genom att utveckla måltidsturism. Två menyer, med lokala råvaror som följer platsernas historia, skapades i ett samarbete mellan ett stort antal aktörer. Inom projektet gjordes också en podcast om mat i kulturhistoriska miljöer.

Projektet Värmländska smaker i kulturhistoriska miljöer grundades i viljan att utveckla besöksnäringen genom att skapa måltidsupplevelser med regionalt och lokalt producerade råvaror och produkter. Genom arbetet stärks också intresset för regionala och lokala mattraditioner.

Två menyer, med lokala råvaror som följer platsernas historia, skapades i ett samarbete mellan ett stort antal aktörer. Den ena speglar 1840-talets empirtid vid Saxå bruk och den andra är kopplad till gästgiveriet Anna Karolinas kök och speglar en middag från 1880-tal. I menyerna finns spännande lokala råvaror som skrädmjöl, värmländska ostar, Vänerlax och lokalt producerade grönsaker. Det finns också en ölmeny. Du hittar även Värmlands traditionella landskapsrätt nävgröt på menyn.

Podcast om värmländska smaker

Lars Carlén, podcastproducent och reporter, fick i uppdrag att dokumentera satsningen. Han skriver om arbetet i tidskriften KULT, och har också skapat podcasten Värmländska smaker.

– Podcasten är både ett sätt att dokumentera projektet och samtidigt få fler turister att vilja besöka regionen. Dessutom kan den ge andra aktörer inom måltidsturism i Sverige möjlighet att dra nytta av våra erfarenheter, säger Lars Carlén.

För att kunna förmedla känslan i reportagen åkte Lars Carlén ut till de två gästgivargårdarna och sex råvaruproducenter.

– För min del var det fantastiskt att få intervjua på plats och se, smaka, höra, lukta och känna så att upplevelsen kan förmedlas i reportage där lyssnarna kommer väldigt nära och får höra hur det gått till att driva och utveckla de här verksamheterna, säger Lars Carlén.

Fakta om projektet

Namn: Värmländska smaker i kulturhistoriska miljöer

Om initiativet: Initiativet till att utveckla regionala måltider i värmländska Bergslagen togs av Carl-Jan Granqvist på Saxå Bruk. Med sin verksamhet på den anrika herrgården vill han förmedla kunskap om lokala råvaror och historiska sammanhang för att de som besöker kulturhistoriska platser ska få en större upplevelse.

Projektägare: Saxå Bruk

Kontakt: Projektledare Marie Östblom

Finansiering: Bland annat av Jordbruksverket genom uppdraget Traditionell småskalig matkultur.