Potatis i tiden - svenskt kulturarv från jord till bord

Händer håller i potatis

Projekt

Potatis i tiden - svenskt kulturarv från jord till bord

Varje år odlas cirka 500 000 ton matpotatis i Sverige och potatisen har haft en självklar plats i vår matkultur genom århundraden. Projektet Potatis i tiden har sammanställt potatisens historia och många av de sorter som odlas i Sverige. Informationen finns tillgänglig på webbplatsen potatis i tiden.

- Det är viktigt att bevara vår svenska mathistoria, inte minst för unga människor som kanske inte har vuxit upp med potatis på det sätt som tidigare generationer har gjort. Vi vill berätta om vilken betydelse potatisen har haft, som nödföda för överlevnad till gastronomisk njutning i finrummen. På webbplatsen har vi samlat massor av inspirerande recept som utgår från potatisrätter som tillagades så tidigt som på 1700-talet, säger Anna-Karin Hamilton, marknadsansvarig för Svensk Potatis AB.

Projektet är ett samarbete mellan Hushållningssällskapet Väst och Svensk Potatis. Målet är att öka kunskapen kring de sju potatisregionerna i Sverige, historisk odling, lokala odlingstraditioner och regionala, specifika egenskaper och smaker.

Projektet är finansierat av landsbygdsprogrammet genom uppdraget Traditionell småskalig matkultur.

Fakta om projektet

  • Namn: Potatis i tiden - svenskt kulturarv från jord till bord
  • Kontakt: Potatis i tiden Länk till annan webbplats.
  • Projektägare: Hushållningssällskapet Väst och Svensk Potatis
  • Finansiering: Jordbruksverket genom uppdraget Traditionell småskalig matkultur med medel från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.