Mousserande svartvinbärsvin

Svarta vinbärsbuske

Bubblande fruktvin av svarta vinbär tillverkas på samma sätt som champagne. Foto: Pixabay

I produktion sedan

2017

Det här bubblande fruktvinet av svarta vinbär tillverkas på samma sätt som champagne. Produktionen sker i Öjebyn i Piteå kommun.

Innehåll

Vinet tillverkas av svarta vinbär som i huvudsak odlas Västerbotten och Norrbotten. Typiska bärsorter för området är Innat och Hildur.

Processen

Vinet tillverkas på samma sätt som champagne, med det som kallas den traditionella metoden (förr kallades det champagnemetoden). Förenklat innebär det att socker och jäst tillsätts till ett stilla vin som sedan får jäsa ytterligare en gång i fyra till åtta veckor. Efter jäsningen ska vinet lagras i ett halvår. Till slut ska flaskorna skakas och vändas och jästfällningen avlägsnas.

Geografisk koppling

Tillverkningen av mousserande svartvinbärsvin sker på Öjebyn Agro Park i Öjebyn. Svarta vinbär är den trädgårdsgröda som odlas på störst yta i Norrbotten. Förutsättningarna för att odla svarta vinbär i norra Sverige är goda. Buskarna är lättskötta och de svala men soliga nätterna gör bären större, nyttigare och mer smakrika än i söder.

Historia

Mousserande svartvinbärsvin är en ny produkt som har sitt ursprung i projektet Arctic Winery. Projektet startades 2017 av Hushållningssällskapet i Norrbotten och Västerbotten med stöd från Landsbygdsprogrammet.