Svensk Punsch är en unik spritdryck med en stark förankring i de svenska traditionerna. Det finns otaliga sånger som tillägnats den söta drycken och det dricks fortfarande punsch på studenternas festligheter. För att inte tala om den traditionella ärtsoppan med punsch på torsdagar.
Svensk Punsch är en söt och simmig spritdryck med gul- till brunaktig färg som har en alkoholhalt mellan 20 och 30 volymprocent. Karaktären hos Svensk Punsch är söt och fyllig men kan även vara aromatisk eller kryddig.
I de äldsta recepten ingår fem ingredienser i Svensk Punsch: vatten, socker, arrak, citrus och te. Idag får Svensk Punsch smaksättas med fruktsaft eller arom av citrus, vin och naturliga aromer från andra frukter och bär. Spritdrycker får användas för avrundande smaksättning. Sockerhalten i Svenska Punsch ska vara mellan 200–300 gram per liter.
Spritdrycken arrak ska vara ren utan andra tillsatser eller smaksättningar. Minst fyrtio procent av slutproduktens alkoholmängd måste komma från arrak. Arrak kommer från Indonesien och framställs av destillat av sockerrör, ris, melass eller saften av kokos- eller dadelpalm.
Punsch kan förtäras såväl kyld som uppvärmd, beroende på sammanhang och årstid. Vanligaste användningen är till kaffet efter en måltid men det finns också en stark tradition att dricka Svensk Punsch till ärtsoppa.
Svensk Punsch tillverkas traditionellt genom att vatten och socker blandas under uppvärmning och omrörning tills sockret lösts upp. Därefter tillsätts arrak, citrus och andra ingredienser för att få önskad smak.
Den konsumtionsfärdiga drycken ska blandas i Sverige.
Svensk Punsch infördes som svensk geografisk beteckning i kategorin ”övriga spritdrycker” när Sverige anslöt till EES och behölls vid anslutningen till EU.
Svensk Punsch ska vara märkt med ”Svensk Punsch” eller ”Swedish Punch”.
Svensk Punsch är en dryck som har koppling till hela landet men det finns vissa regionala skillnader i hur man dricker punschen. Skillnaderna är kopplade till matkultur, exempelvis serverar man varm punsch till det årliga ”ålagillet” i Skåne, medan man i Östergötland serverar den varma punschen tillsammans med ”får-i-kål”.
Historien om Svensk Punsch går tillbaka till 1700-talet då Sverige började importerade spritsorten arrak från Java i Indonesien. Ett av de tidigaste recepten för Svensk Punsch är från år 1755 och det skrevs av hushållerskan och kokboksförfattarinnan Kajsa Warg. Under denna tid serverades Svensk Punch på krogar och kaffehus, där de klassiska ingredienserna arrak, vatten, socker, te och citron blandades till färdig dryck efter beställarens önskemål, och serverades rykande varm.
Under 1800-talet fick drycken ett uppsving och handlare i Sverige började sälja Svensk Punsch till den breda allmänheten. Och punschen var populär. I mitten av 1800-talet drack svenskarna 5 miljoner liter punsch per år, och då hade vi en befolkningsmängd på 3,5 miljoner människor. Det fanns olika punschsorter för olika tillfällen som serverades i otaliga varianter av punschkoppar, skålar, slevar och muggar från de svenska porslins- och glasbruken. Det var också då man började servera drycken kall.
Antalet punschvarumärken växte stort fram tills det svenska alkoholmonopolet introducerades 1917 då endast fyra märken blev kvar. Det tog 76 år innan en ny punsch lanserades. Produktionsmonopolet avskaffandes när Sverige gick med i EU och antalet punschsorter och varumärken började öka igen. Många av dessa bygger på gamla recept och hundraåriga traditioner som legat i dvala.