Juice

Juice

Juice. Foto: Pixabay.

I produktion sedan

1500-talet

Juice är en råvara som finns i alla fruktdrycker, men det är också en uppskattad dryck i sig själv.

Innehåll

När man pressar bär och frukt får man dels fruktmassa (pulp) och dels en vätska i form av ett pressat. Pressatet kan också kallas must, men i EU:s regelverk kallas det fruktjuice. Juicen kan användas som den är eller filtreras.

För att en dryck ska få kallas juice ska den innehålla 100 procent fruktråvara. Det är inte tillåtet att tillsätta socker i juice. För att reglera surheten är det tillåtet att tillsätta citronjuice, limejuice eller koncentrerad citron i bestämda mängder.

Juice behöver inte bara bestå av frukt eller bär, utan även vissa grönsaker kan göras till juice. Till exempel säljs morotsjuice och rödbetsjuice.

Processen

Juice utvinns ur frukt eller grönsaker genom mekanisk bearbetning. Den kan säljas nypressad eller koncentrerad.

Koncentrerad juice är lättare och billigare att lagra och transportera. Att koncentrera juicen innebär att man tar bort ungefär 80 procent av vattnet från juicen genom att hetta upp den under vakuum. Om juicen inte ska säljas som koncentrat, återförs samma mängd vatten innan den förpackas till konsument. Juice från koncentrat pastöriseras två gånger: innan den lagras och innan den förpackas. Pastöriseringen innebär att juicen värms upp till ungefär 95 grader i 10 till 30 sekunder.

Juice som inte koncentreras lagras djupfryst eller i kylda tankar där all luft har tagits bort.

Slutprodukten ska ha den smak, arom och färg som är karaktäristisk för den frukt eller grönsak den kommer ifrån.

Historia

Drycker från frukt och bär har tillverkats i Sverige under mycket lång tid, men då oftast med tillsatt vatten, socker eller jäst. Must, alltså råsaft eller juice, omnämns från 1500-talet och framåt. Den jästes för det mesta till vin men förekom ibland som ren, osötad dryck (dock kanske med tillsatt vatten).

Långt in på 70-talet var apelsinjuice ovanligt i Sverige och såldes som fryst koncentrat i små burkar. Skånemejerier var först med att sälja drickfärdig apelsinjuice i pappersförpackningar. Morotsjuice började produceras i Borås i början av 60-talet av det företag som senare blev Brämhults, och samma företag började på 90-talet att sälja nypressad juice av citrusfrukter.