Äppelmust

Äppelmust

Äppelmust. Foto: Mostphotos.

Äppelmust är en naturlig dryck som tillverkas genom att pressa ur saften ur äpplena. En god måltidsdryck med varierande smak.

Innehåll

Äppelmust är juice från pressade äpplen utan några tillsatser av exempelvis socker eller vatten. Till produktion av must används vanligen äpplen med relativt hög sockerhalt, men även blandningar av juice från olika äppelsorter förekommer. Smaken varierar från syrlig till söt, kan även innehålla toner av beska och beror i stort sett på äppelsort och växtplats. Klimatet och förhållandena på växtplatsen spelar alltså en stor roll för mustproduktion – så kallad terroir.

Äppelmust säljs filtrerad och ofiltrerad, pastöriserat och opastöriserat, samt kan reduceras till koncentrat. På den internationella marknaden används enbart begreppet ”juice”, i det här fallet alltså äppeljuice.

Äppelmust är i grunden alkoholfri, men opastöriserad must innehåller naturlig jäst och socker och kan därför börja jäsa av sig självt och bilda alkohol.

Till en liter äppelmust krävs ungefär 1,5–2 kilo äpplen.

Process

Äppelmust pressas ut från frukterna genom mekaniskt tryck.

Pastöriserade mustar kan lagras. I den nypressade musten dominerar fruktaromerna, sedan utvecklar sig en allt mer stramare och friskare smak. Efter ett par år har fruktigheten ersatts av mer oxiderade, kryddiga toner.

Industriellt kan must lagras under kolsyretryck.

Must kan även koncentreras genom avdunstning. Det är vanligt i den internationella handeln att leveranserna sker av transporttekniska skäl i form av koncentrat, som sedan späds ut till juice. Juice från koncentrat kallas inte längre must.

Historia

Ursprungligen har äppelmust i Sverige varit pressad juice av vildäpplen. På 1600-talet finns belägg för att även äpplen från planterade träd används till mustproduktion, samt importerade äpplen. Även päronmust nämns och beskrivs som ännu finare än äppelmust.

Idag används äppelmust som måltidsdryck eller dryck vid andra tillfällen. Att späda ut musten med en del vatten innan förtäring förekommer allt oftare. Äppelmust används även som ingrediens i exempelvis juiceblandningar och drinkar, samt i tillverkning av sylt eller andra söta rätter.

I dagligvaruhandeln säljs äppelmust ofta med benämningarna ”färskpressat” eller ”nypressat”. Dessa begrepp är inte officiellt definierade och behöver därför inte betyda något för mustens kvalitet, smak eller beskaffenhet.