Gotlandslins är torkade frön från åkerlins som odlats på ön Gotland. Från att ha varit nästan bortglömd de senaste 80 åren börjar allt fler få upp ögonen för denna proteinrika baljväxt.
EU:s regler för ursprungsbeteckning och geografisk beteckning för jordbruksprodukter och livsmedel utgår från att den geografiska produktionsplatsen med dess naturgivna och mänskliga förutsättningar bidrar till produktens speciella egenskaper. Produktegenskaperna blir således kännetecknande för produktionsregionen. Produkten och dess egenskaper hänger med andra ord intimt samman med produktens terroir.
Jordbruksverket har sedan 2014 genomfört insatser för att öka antalet produkter med skyddad EU-beteckning i Sverige. Under 2024 genomförs en fortsatt satsning för att hjälpa producentföreningar och lokala aktörer att ta tillvara möjligheter med märkningen för platsutveckling och måltidsturism.
Vit, krispig och salt – det är beskrivningen av Vit färsksaltad Östgötagurka som nu fått skyddad geografisk beteckning inom EU. En nyskördad och inlagd vit druvgurka är lika självklar som jordgubbar på det östgötska midsommarbordet.
Tänk er jäsande degar i tråg, knaster och hetta från en vedeldad stenugn tillsammans med doften från rågmjöl och nybakat knäckebröd. Detta är hantverket bakom Skedvi Bröd som nu fått en skyddad geografisk beteckning inom EU.
I Västergötland produceras Kullings kalvdans - en söt men samtidigt näringsrik dessert gjord på råmjölk från ko. Råmjölken smaksätts med vanilj, kanel eller kardemumma och bakas tills rätten fått en krämig konsistens. Nu har desserten tilldelats en skyddad geografisk beteckning inom EU.
Vänerlöjrom, Äkta Gränna Polkagrisar, Sörmlands ädel, Rökt Vättersik och Grebbestadostron har tack vare ett långsiktigt arbete tilldelats en skyddad EU-beteckning det senaste året. Märkningen ger konsumenterna en kvalitetsförsäkran, hjälper producenterna att skydda produktens namn och kan lokalt ge positiva effekter för besöksnäringen.
Pärlemorskimrande, energirik och med en doft av hav ... det är inte konstigt att ostron anses vara en lyxig råvara för festliga tillfällen. Men genom sitt sätt att leva bidrar ostronen också till att rena vattnet och skapa förutsättningar för annat liv i havet. Nu uppmärksammas de vildfångade europeiska ostronen (Ostrea edulis) från skärgården utanför Grebbestad med en skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Den här veckan gästas Uppsala av EU:s medlemsstater för landsbygdskonferensen Rural Pact. Vid middagen på Ultuna, onsdagen den 3 maj, serveras rätter från Upplands landskapsmåltid.
Rökt Vättersik har fått en skyddad ursprungsbeteckning i EU. Nu hoppas Vätterns Fiskareförbund att märkningen ska öka intresset för den svenska insjöfisken och ge positiva ringar på vattnet för besöksnäringen i området runt Vättern.
Blåmögelosten Sörmlands Ädel kan nu stoltsera med EU:s geografiska märkning på förpackningen. Osten är den 14:e i raden av svenska produkter som blir skyddade av EU och som därmed kan bidra till positiva effekter för den lokala livsmedelsproduktionen och besöksnäringen.
Tisdagen den 11 april 2017 lämnades ansökan om skyddad ursprungsbeteckning för Vänerlöjrom in till Livsmedelsverket. Det här är den första ansökan som blivit färdig inom ramen för projektet Gastronomiska regioner.