Smaka Sverige

Svensk blå anka

Svensk blå anka. Foto: Anders Gustavsson/Jordbruksverket

Kategori

Fjäderfä

geografisk utbredning

Främst västkustenBeskrivning

Den blå ankan är en medelstor anka med rektangulär kroppsform. Kroppsställningen är mer horisontell än högrest. Fjäderfärgen kommer från arvsanlag som är blandningen av 50 procent blå (grå), 25 procent svarta och 25 procent vit eller blåspräckliga. Bröstet kan ha en vit fläck som haklapp. Näbben är ljusare gröngul på hanar och mörkare blågrön eller svart på honor. Benen är orange eller skifferfärgade.

Vikten på hanar är 3-4 kg och för honor 2,5-4 kg.

Historia

Den svenska blå ankan kommer ursprungligen från västkusten, från Skanör till Göteborg. Den första standarden upprättades 1907. På 1970-talet fanns bara ett fåtal djur kvar med ursprunglig lantrashärstamning.

Bevarande

Rasen bevaras i levande genbanker där avelsmålet är att bevara rasens breda funktion utan att förädla eller förändra den i någon speciell riktning.

Svensk blå anka bevaras av Svenska Lanthönsklubben.

År 2012 fanns det 47 hanar och 101 honor fördelade på 28 besättningar i genbank.

Marknad

Intresset av att bevara biologisk mångfald och traditionella svenska husdjursraser är den främsta orsaken till att djuren hålls.

En stor del av avkomman behövs för vidare avel i syfte att öka djurantalet i rasen.

Lantrasankorna är resurssnåla och effektiva i ett självhushåll. De ger både kött och ägg som passar utmärkt i matlagningen.

Källor

Uppdaterad 5 juli 2018