Smaka Sverige

Hedemorahöns

Kategori

Fjäderfä

Landskap

Dalarna

I produktion sedan

1900-talet

Film - Kocken Oskar Pettersson möter lantrasen Hedemoratupp

Produktbeskrivning

Kött från Hedemorahöns.

Historia

Hedemorahönan var mycket nära att försvinna på 1970-talet då de allra flesta av Sveriges gamla lanthöns blev korsade med värphybrider. 1982 hittades en genetiskt intakt besättning i Trollbo, Dalarna och alla nuvarande genbanksdjur härstammar från denna besättning (1).

Hedemorahönan är en svensk lantrashöna från Dalarna. Den är medelstor och mycket härdig tack vare sin täta, dunrika, fjäderdräkt och den har en väldigt tät och tjock underull.

Hedemorahönan är medelstor till storleken och finns i en mängd olika färgvarianter. Kombinationer om svart, vitt, blått och vild/vete. Också färgen på kam, näbb och ben varierar, ofta med inslag av svart eller blått. Fjäderdräkten är mycket tät och dunig; förmodligen en anpassning till det nordliga klimat de levt i. Låren är så väl befjädrade att det ser ut som om de har stora duniga byxor på sig. Hos vissa djur är även benen befjädrade, men detta är lite ovanligare. Benen är relativt korta. En annan anpassning som förmodligen gjort dem härdigare mot förfrysningar är att de har låg kam. Deras runda form och rika fjäderdräkt gör att de ser tyngre ut än vad de verkligen är. Hönorna väger 1,5 till 2 kg enligt rasramen, och tupparna väger 2 till 2,5 kg, ibland lite mer (2).

Kommentarer

Ägg finns att köpa. Däremot är det oklart i vilken utsträckning kött är till försäljning.

Källor

  1. Brunkulla Gårdlänk till annan webbplats
  2. Wikipedia

Uppdaterad 11 oktober 2019