Smaka Sverige

Grännapäron

Kategori

Frukt/­Grönsaker

Landskap

SmålandProduktbeskrivning

Grännapäron eller Gränna Rödpäron är en mycket gammal päronsort som i Sverige som odlas i trakten av Gränna.

Det är ett vackert medelstort päron med grön grundfärg och rödbrun täckfärg. Mognar i slutet av oktober. Köttet är sött, lite grynigt och välsmakande.

Historia

Sorten har haft en stor spridning och varit allmänt odlad i vårt land. Päronets ursprung är okänt.

Päronet kan möjligen ha förts till Gränna av Per Brahe (1). Det kan också ha kommit från Alvastra kloster med hjälp av munkarna. Det har också spekulerats om päronet kan ha kommit från Tyskland med soldater som återvände från de många krigen. I så fall bör det ha rörts sig om kärnor från en frukt som uppfattades som god. Grännapäronet lämpar sig mycket bra som bordsfrukt men är också delikat som inläggningsfrukt.

Päronen bör plockas i slutet av oktobe till början av november och kan ligga någon till några veckor och mogna. Hållbarheten är relativt kort men kan förlängas vid sval förvaring (2).

Gränna Växter HB har tagit fram ett äkta Gränna Rödpäron genom ympning med material som är så nära källan man kan komma. Man fann ett träd med garanterad bakgrund, som planterades av Ivar Ekvall 1959. Han hade tagit fram detta träd med ympkvistar från det så kallade moderträdet på Bergsgatan. Detta träd var mellan 200 och 300 år gammalt men sågades tyvärr ned i mitten av 1950-talet (3)

Tre ryktbara Grenna-specialiteter. . . nemligen . . rödpäronen . . enbärsdrickat . . de s.k. "polkagrisarne" som äro de sötaste grisar i verlden.” (4)

Producenter

År 2014 fanns en producent av Grännapäron.

Källor

  1. Eneroth, O. 1866 Handbok i svensk pomologi 2 
  2. http://www.granna-vaxter.se/rodpar.htmlänk till annan webbplats
  3. http://www.granna-vaxter.se/rodpar.htmlänk till annan webbplats
  4. ODMAN Hemma 193 (1896).

Uppdaterad 23 januari 2015