Produktbeskrivning
Gammelost tillverkas av skummjölk. Mjölken får stå varmt så att den surnar. Därefter kokas den så att ostmassan skiljs från vasslan. Ostmassan separeras från vasslan i en silduk placerad i botten på ett ostkar. Ostkar och ostmassa får stå varmt i några veckor tills dess att osten mognat (1).
Historia
Gammelost framställdes redan under vikingatiden.
Från Hälsingland omnämns Gammelost i skriftliga källor från 1700-talet (2).
Trots namnet lagras osten bara några veckor.
Gammelosten uppges vara mejeriprodukternas motsvarighet till surströmming. För den som tycker om osten är det en läckerhet (3).
Producenter
År 2014 fanns en producent av gammelost i Jämtland.
Kommentarer
Gammelost (Gamalost) är en typisk norsk delikatess.
Källor
- Anundsjö hembygdsförening http://www.hembygd.se/anundsjo-hembygdsforening/recept/
- Broman, Olof Joh. Glysisvallur och öfriga skrifter rörande Helsingland. Utg. af Gestrike-Helsinge nation i Upsala genom Karl A. Haegermarck och Anders Grape . 1-3. Ups. 1911-54.
- Anundsjö hembygdsförening http://www.hembygd.se/anundsjo-hembygdsforening/recept/