Smaka Sverige
  • Sillätande genom 400 år


    Den inlagda sillen är en självklarhet på julbordet – men det finns faktiskt en anledning till att den finns där. Och när vi äter kryddsill följer vi en 400-årig tradition.
  • Bakverk med anor som imponerar


    Pepparkakan kan som bekant se ut lite hur som helst, men det verkar inte spela någon roll. Den är och förblir en av våra mest älskade kakor och den har anor tillbaka så långt som t...
  • Svensk ost på frammarsch


    Det våras för svensk ost! Vid höstens ost - VM i Bergamo i Italien tog Sverige inte mindre än fyra medaljer. I takt med framgångarna växer också svenskarnas nyfikenhet på den inhem...
  • Frukost i långsamhetens lov


    I en autentisk miljö erbjuds nu besökare att inta en frukost i långsamhetens lov. Det är ett resultat av det arbete som gjorts i kulturreservatet Åsens by med fokus på måltidsupple...
  • Sötpotatisen tar plats som ny gröda


    Sötpotatis är i dag en efterfrågad produkt bland konsumenter. Finns det efterfrågan på marknaden skapas det även en möjlighet att odla den. Därför provodlas nu rotfrukten i Sverige...
  • Vilt som mat


    Kött från vilda djur var i fokus under seminariet Vilt som mat i maj. Sverige har gott om vilt i skogarna, ett naturligt skafferi med välsmakande råvaror och en källa till nya och ...
  • Hög tid för högtid med svenska jordgubbar


    Inför midsommar efterfrågar svenska konsumenter främst svenska jordgubbar. Många menar att de smakar mer än importerade jordgubbar. Finns det då något fog för svenskarnas preferens...
  • Nordisk mat prisas på Island


    Den först juni koras Nordens bästa mat på Island i sju olika kategorier. Nordiska företagare och personligheter kopplade till mat är på plats och representerar Nordens guldkorn. Sv...
  • Humle - en aktuell nygammal gröda 


    Efterfrågan på humle ökar. Det stora intresset för öl och utvecklingen av de många småbryggerierna skapar förutsättningar för en marknad att odla svensk humle.
  • Undvika matsvinn - en förlorad kunskap?


    Ett par generationer tillbaka i tiden togs maten tillvara på ett annat sätt. Det moderna sättet att leva, med tidsbrist i vardagen och ändrade konsumtionsmönster kan ha bidragit ti...
  • Med smak av smör, nötter och skogssvamp


    Smör, nötter och skogssvamp är smaker som är karakteristiska för en sort potatis. Potatis är en av Sveriges nyttigaste och viktigaste baslivsmedel. Genom att beskriva potatisens sm...
  • Sverige på Internationale Grüne Woche 2019


    I veckan som kommer är Sverige återigen på plats på Internationale Grüne Woche i Berlin som går av stapeln 18 - 27 januari 2019. Ett 25-tal företag visar upp mathantverk från Sveri...