Rabarber

Rabarber.

Rabarber. Foto: Jenny Lindberg/Smålandsbilder

I produktion sedan

1700-talet

Rabarber är en art som tillhör familjen slideväxter. Rabarber är en grönsak med ätbara stjälkar som funnits i Sverige sedan 1700-talet. Rabarberns smak är mycket syrlig. Därför tillsätts ofta socker vid tillagning.

Beskrivning

Rabarber är en lättskött, flerårig grönsak. Grönsaken har stora gröna blad och långa rödgröna stjälkar. Även om den är en grönsak så används den främst till efterrätter.

Sorter

Den vanligaste sorten i Sverige är den engelska sorten ”Victoria”, vilken är uppkallad efter den brittiska drottningen. Sorten togs fram 1837 av trädgårdsmästaren Joseph Myatt vid Manor Farm i Deptford. Victoria kan odlas i nästan hela landet. Sorten får stora plantor med glansiga, grönröda stjälkar och ger en hög avkastning.

Men då rabarbern gärna blommar och växten är en korsbefruktare, blir de nya fröplantorna andra typer. Mycket av det som finns i våra trädgårdar är sådana avkomlingar eller i vissa fall även medvetet utvalda plantor och de som idag kallas för Victoria kan variera kraftigt.

Mognadstid

Rabarber kan börja mogna redan i april och fortsätter att ge stjälkar under våren och sommaren.

Historia

Rabarber har odlats i Sverige sedan 1700-talet. På 1800-talet, när sockertillgången ökade började den användas i bakverk, innan sågs den som medicinalväxt. Det förekommer även att man äter den som grönsak. Då halten på oxalsyra är hög bör rabarber inte överkonsumeras. Att driva upp plantor under vintern var vanligt förr. Då grävde man upp kraftiga rabarberstånd och förvarade dem i orangerier eller fähus där värmen var omkring tio plusgrader. Rabarbern skulle inte drivas helt i mörker om man ville ha kvar den fina fruktsmaken. Det gick också bra att påskynda växter på våren genom drivning i strö- och drivbänkar eller att stjälpa en kruka över växten på friland.

Traditionell användning

Rabarber är mycket användbart och passar bra i bland annat pajer, kakor, bullar, muffins, kräm, mousse, fromage, glass, saft, sylt, marmelad, chutney, salsa och smoothie.