Sötost eller färskost

I produktion sedan

Kring år 1868

Produktbeskrivning

Sötost är en så kallad färskost baserad på sötmjölk. Den bereds av oskummad mjölk genom löpläggning och omedelbar inkokning. Genom inkokningen blir osten brun och söt.

Historia

Sötost finns omnämnd i skriften ”Några anteckningar om allmogens mjölkhushållning i Dalarna” Fataburen 1914, i ”Seder och bruk vid dödsfall och begravningar i västra Värmland” Fataburen 1923 och ”Från Tiveden vid Karlsborg” 1868.

I den första skriften heter det:

”Sötosten formades i en af tunna vide-eller enspånor flätad korg, en s.k. ´ostring´ hvaraf flera storlekar funnos. De flesta torde ha rymt omkring en kanna eller något mindre.

Där uppges också bruket av sötost som kalasmat ha upphört under de senaste 25-30 åren.

Kommentarer

En produkt benämnd sötost verkar att ha tillverkats på många ställen i landet. Vad som avses med sötost har varierat mellan olika regioner.

I Halland förekommer en produkt kallad sötost. I detta fall avses en produkt som mer liknar en ostkaka/äggost. Den görs på helmjölk, socker, vetemjöl, vaniljsocker, äggulor, ostlöpe, rågmjöl och salt.

Sötost från Strömsund är en sorts ostkaka. Den görs på strösocker, vispgrädde ägg, mjölk och ostlöpeenligt Allt om mat. Produkten innehåller kanel samt kardemumma. På detta tema finns flera varianter från olika landskap.